Нови технологии за рециклиране на пластмаса

Нови технологии за рециклиране на пластмаса

Компанията Кока-Кола направи поредната сериозна стъпка от глобалната си стратегия „Свят без отпадъци“. Фокусът е по-ефективно и качествено рециклиране.

 

Системата на Кока-Кола обяви две инвестиции, с които да ускори развитието и внедряването на иновативни подобрени технологии за рециклиране. Те ще превръщат рециклираната пластмаса в PET пластмаса за хранителни цели, която ще се използва за производството на бутилките на компанията. За разлика от механичното рециклиране подобрените процеси на рециклиране позволяват възстановяването и повторното използване на РЕТ пластмаса без разграждане на материала.

 

„Стремежът ни – като част от нашата визия „Свят без отпадъци“ - е да затворим цикъла на производство на нашите опаковки, като помагаме повече стари бутилки да се превърнат в нови. Подобрените процеси на рециклиране са следващата голяма стъпка в тази посока“, обяснява Скот Пиърсън, старши директор в отдел Global R&D Engineering в The Coca-Cola Company.

 

Компанията разширява инвестицията си в Ioniqa Technologies, за да подкрепи разработването на технология за повторно използване на стари продукти с нова цел (upcycling). Ioniqa патентова иновационна технология, която използва процеса на деполимеризация, за да рециклира пластмаса от различни цветове, качества и състояния в пречистени съставни елементи. Те могат да бъдат превърнати отново в прозрачна висококачествена пластмаса, което е значителен напредък по пътя към кръгова икономика. Ioniqa Technologies вече строи първия си завод с иновативна технология за повторно използване на PET пластмаса в Холандия.

 

По-рано тази година системата на Кока-Кола подписа рамково споразумение с Loop Industries, съгласно което оторизирани бутилиращи компании ще купуват 100% рециклирана РЕТ пластмаса от Loop. Coca-Cola European Partners е първата бутилираща компания, която ще сключи договор за доставки с Loop, за да използва рециклирания материал в опаковките си в Западна Европа до 2020 г. Това рамково споразумение ще позволи на системата на Кока-Кола да ускори и разшири използването на рециклирани материали в пластмасовите си бутилки.

 

Тези споразумения подкрепят глобалната стратегия на компанията Кока-Кола „Свят без отпадъци“, която се фокусира върху пълния жизнен цикъл на опаковките – от начина, по който се проектират и произвеждат бутилките и кеновете, до начина, по който се рециклират и въвеждат в употреба с нова цел. Цялостният план е базиран на три основни направления - Дизайн, Събиране и Партньори, и включва амбициозните цели да създаваме опаковки, направени от поне 50% рециклиран материал до 2030 г., да помогнем за събирането и рециклирането на еквивалента на всяка бутилка или кен, които продаваме до 2030 г., и да си партнираме с индустрията, правителствата и местните общности, за да преодолеем глобалния проблем с пластмасовите отпадъци.

 

„Тези две споразумения са вълнуващи възможности, с които можем да направим реална стъпка напред по пътя ни към кръгова икономика, превръщайки отново нискокачествена PET пластмаса във висококачествена, подходяща за хранителна цели PET пластмаса“, заяви Робърт Лонг, главен инвестиционен директор в компанията Кока-Кола. “Ангажирани сме с постоянни инвестиции в развитието на правилните партньорства и инициативи, с които да подкрепим нашата цел за „Свят без отпадъци“.

 

„Имаме ясни цели в подкрепа на тази визия. За да ги постигнем, ние се нуждаем от всеобхватни сътрудничества, но и от иновации и инвестиции, както в подкрепа на по-добра глобална инфраструктура за събиране и рециклиране на опаковки, така и за разработването на нови решения за устойчиви опаковки за в бъдеще“, добави Лонг.

 

Механичното рециклиране е процесът на събиране и сортиране на използвани пластмасови бутилки, при който прозрачната PET пластмаса се отделя от цветната, а след това прозрачният материал се нарязва на малки парченца, за да може да бъде ефективно изчистен и измит. Тези парченца след това могат да бъдат разтопени и да се използват за направата на нови бутилки.

 

Подобрената технология на рециклиране използва процеса деполимеризация, при който PET пластмасата (полимер) се преобразува обратно в основните си съставни елементи (мономери), които се пречистват по-лесно. Мономерите след това могат да бъдат реполимеризирани отново в пластмасова смола, създавайки висококачествен РЕТ материал. „Използвайки тези по-ефективни подобрени процеси на рециклиране, ние можем да помогнем за намаляването на големите загуби на РЕТ пластмаса, които виждаме при механичното рециклиране. Тъй като караме полимера да се представя като нов всеки път, когато премине през процеса на рециклиране, ние можем наистина да започнем изграждането на затворен цикъл на РЕТ рециклиране“, казва Пиърсън. „Подобрените процеси на рециклиране наистина представляват повторно използване на стари материали с нова цел: материали, които иначе биха били изхвърлени или използвани за направата на килими или платове могат да бъдат превръщани в бутилки отново и отново“.

 

„Подобреният процес на рециклиране е технология, която ни е нужна, за да стигнем до кръгова икономика“, добавя Пиърсън. „Това е следващата голяма, но не е единствената стъпка… Все още искаме да сведем до минимум използването на нова пластмаса и да продължим да олекотяваме опаковките ни и да използваме възможно най-малко материал. Всичко това ни води към целта ни да затворим цикъла на нашите опаковъчни материали“.

 

По-рано тази година компанията се присъедини към индустриалния консултативен съвет на DEMETO – разработчици на зелени технологии за подобрени процеси на рециклиране. Това е европейски проект, финансиран от Европейския съюз в рамките на програма „Хоризонт 2020“.

 

Инвестициите са част от многостранния подход на Кока-Кола, с който компанията помага за създаването на кръгова икономика по отношение на пластмасата. Компанията продължава да цени разгръщането на нови решения на биологична основа, включително биологични технологии като напълно рециклируемата опаковка PlantBottle®, направена от до 30% растителни материали, която бе представена за пръв път през 2009 г.

 

Кока-Кола наскоро направи няколко стъпки и в подкрепа на стълба „Партньори“ от плана „Свят без отпадъци“. Компанията обяви инвестиция в Circulate Capital – фонд за рискови заеми, създаден, за да се намерят решения на проблема с пластмасата в океаните на Южна и Югоизточна Азия. Circulate Capital цели да приема в бизнес инкубатори и да финансира компании и инфраструктура, която спира пластмасата да стигне до океаните.

 

Компанията се включи и към инициативата „Глобален ангажимент за нова икономика около пластмасата“ (New Plastics Economy Global Commitment), която цели да премахне пластмасовите отпадъци и замърсяването още при източника. Проектът се води от организацията Ellen MacArthur Foundation и е в сътрудничество с UN Environment. Инициативата, представена на 29 октомври на конференцията Our Ocean Conference в Бали, е подписана от над 250 организации. Тя призовава участниците да елиминират проблематичните или ненужни пластмасови опаковки и да преминат от опаковки за еднократна употреба към такива за повторно използване; да внедряват иновации, за да гарантират, че 100% от пластмасовите опаковки могат лесно и безопасно да бъдат използвани отново, рециклирани или разградени до 2025 г.; и да намалят количеството произвеждана пластмаса, значително увеличавайки обема пластмаса, използван отново или рециклиран и преработен в нови опаковки или продукти.