Президентът на Компанията Кока-Кола за Западна Европа ще има ключова роля във формирането на ангажиментите на UNESDA, включително създаването на по-устойчива опаковка и на по-здравословна хранителна среда

Тим Брет, президент на Компанията Кока-Кола за Западна Европа, е избран с мандат от две години за президент на UNESDA – асоциацията, която представлява сектора на безалкохолните напитки в цяла Европа. Той поема ръководството на браншовата организация от Станислас де Грамон.

Тим Брет отбеляза силния напредък по отношение на ангажиментите на UNESDA, както и ключовата роля на организацията през следващите две години в разработването на по-устойчиви опаковки, чрез повишаване на тяхната рециклируемост, увеличаване на дела на рециклиран материал в опаковките, събирането и повторната им употреба, както и намаляването на добавените захари в напитките с още 10% до 2020 г.

Предвид предстоящите избори за нов Европейски парламент и Европейска комисия, той подчерта желанието на UNESDA да продължи да работи в партньорство с институциите на ЕС в подкрепа на икономиките и общностите, в които компаниите от сектора оперират.

„За повече от 60 години UNESDA обедини нашата индустрия около общата цел да разширим приноса, който може да направим за Европа, докато предлагаме на потребителите напитките, които предпочитат“, сподели Тим Брет и добави: „Нашият сектор се гордее с това, че е водещ в създаването на по-здравословна хранителна среда и по-голяма устойчивост на опаковките. Очаквам с нетърпение да се ангажирам с националните асоциации и компаниите-членки на UNESDA, за да продължим с напредъка, и да изградя междусекторни партньорства, които ще ни позволят да постигнем заедно своите приоритети.“

Европейската верига за производство на безалкохолни напитки има значителен принос за икономиката на Европа с оборот от близо 185 милиарда евро, като осигурява растеж, работни места и добавена стойност по цялата верига на доставки. Индустрията поддържа над 1.7 милиона работни места и внася почти 30 милиарда данъци. Има 424 завода, които произвеждат и бутилират около 56 милиарда литра напитки годишно, използвайки суровини и съставки от над 137 000 местни ферми.

Тим Брет е президент на Компанията Кока-Кола за Западна Европа от юли 2017 г. Преди това, от 2011 до 2017 г., оглавява Кока-Кола в Япония. Понастоящем представлява Компанията Кока-Кола в борда на FoodDrinkEurope. Предишният му опит включва ръководни позиции в Европа, включително Чехия, Полша и Алпийското и Адриатическо бизнес звено на Компанията Кока-Кола - Швейцария, Австрия, Унгария, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия. Има магистърска степен по история от университета „Сейнт Андрюс“ в Шотландия.

UNESDA е основана през 1958 г. и представлява производителите на безалкохолни напитки в Европа. Базираните в Брюксел членове включват както корпорации, така и национални асоциации.