АТЛАНТА, 18 октомври 2018 г. – Никос Куметис е новият президент на Компанията Кока-Кола за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА). Той поема поста от Брайън Смит, който е избран за президент и главен оперативен директор на Компанията Кока-Кола. EMEA е най-голямата и най-разнообразна група в компанията, която обхваща 6 бизнес единици, 120 държави и една трета от населението на света - 2,4 милиарда души.

Понастоящем Никос Куметис е президент на Кока-Кола за Централна и Източна Европа (CEE) и ръководи бизнеса в 26 държави.

Позицията на Никос Куметис се поема от Лана Попович, която в момента е генерален мениджър на Кока-Кола за Североизточна Европа. Преди това тя е била генерален мениджър за Балтийските страни и Полша. Попович се присъединява към Компанията Кока-Кола през 2001 г. и е заемала ръководни позиции в Източна и Югоизточна Европа.

Никос Куметис

Никос Куметис е президент на Кока-Кола за Централна и Източна Европа, където отговаря за дейността на компанията в 26 държави.

Преди да бъде назначен на сегашната си длъжност, Куметис е президент за Централна и Южна Европа от 2011 до 2016 г. В тази си роля той ръководи операциите на Компанията Кока-Кола в 23 държави, включително страните от Европейския съюз, страните от Европейската асоциация за свободна търговия и Балканите.

След присъединяването си към Компанията Кока-Кола през 2001 г., Куметис заема последователно различни ръководни позиции - президент на бизнеса в Канада; Президент на Кока-Кола за Адриатика и Балканите, където отговаря за девет страни, включително България, Румъния, Сърбия и Хърватия; Генерален мениджър на региона на Югоизточното  Средиземноморие, отговарящ за Гърция и Кипър.

Преди да се присъедини към Кока-Кола заема мениджърски позиции в Kraft Jacobs Suchard, една от големите дистрибуторски компании в Гърция - Elgeka, както и в Papastratos S. A./Phillip Morris, най-голямата компания за тютюневи изделия в Гърция.

Никос Куметис има бакалавърска степен по бизнес администрация от Американския колеж в Гърция и магистърска степен по международния маркетинг от Strathclyde Business School.

Лана Попович

Лана Попович е генерален мениджър на Кока-Кола за Русия, Полша, Украйна, Беларус, Латвия, Литва, Естония и Молдова. Работи за Компанията Кока-Кола от 2001 г., като заема различни длъжности в управлението, стратегическото развитие и маркетинга. През 2006 г. е назначена за маркетинг мениджър за Хърватия, а след това за Босна и Херцеговина. Става оперативен директор за Гърция през 2011 г. Една година по-късно поема длъжността оперативен директор за Югоизточна Европа, отговарящ за седем страни, включително Гърция и Сърбия. През 2016 г. Лана Попович е назначена за генерален мениджър на Кока-Кола за Полша и Балтийските страни, а на следващата година става генерален мениджър на новосформирания бизнес регион Североизточна Европа, където отговаря за устойчивия растеж на бизнеса на Компанията Кока-Кола в осем страни. Завършила е икономика в Загребския университет в Хърватия.

За Компанията Кока-Кола

Кока-Кола България е дъщерното дружество на Компанията Кока-Кола (The Coca-Cola Company (NYSE:KO). Компанията Кока-Кола предлага разнообразно портфолио от напитки и притежава над 500 марки в повече от 200 страни по света. В допълнение на едноименните Coca-Cola марки, заедно с Fanta, Sprite и Schweppes, портфолиото ни включва и някои от най-ценените марки в света, като напитки от соя, студени чайове, вода, сокове и нектари, кафе, спортни напитки, смутита, кокосова вода и много други. Ние непрестанно развиваме и трансформираме своето портфолио, от намаляването на захарта в нашите напитки, до въвеждането на нови и иновативни предложения.

Също така, дългосрочно работим за редуцирането на отпечатъка ни върху околната среда, възстановявайки водните ресурси и насърчавайки рециклирането. Заедно с нашите партньори бутилировачи сме осигурили работа на над 700 000 човека по цял свят, осигурявайки възможности за ползотворна кариера на нашите служители и създавайки нови възможности за икономиката навсякъде, където работим. Научете повече за нас в България на www.coca-cola.bg или посетете нашето глобално онлайн списание на www.coca-colacompany.com