YOUTH EMPOWERED беше част от програмата на конференцията на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз „Професионалното образование и обучение - предпочитан избор“

Кока-Кола представи първата в страната безплатна онлайн платформа за обучение и кариерно развитие на млади хора YOUTH EMPOWERED на започналата вчера, 24 април 2018 г., конференция на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз „Професионалното образование и обучение - предпочитан избор“. Двудневното събитие има за цел да допринесе за обмена на добри практики, както и да представи възможностите за постигане на кариерна и социална реализация чрез професионално образование и обучение.

Конференцията бе открита от Деница Сачева, зам. министър на образованието и науката, а сред участниците бяха Жоао Сантош, зам. началник отдел, Европейска комисия, Директорат по заетост, социална политика и включване, отдел „Професионално образование и обучение, дуално обучение и обучение на възрастни“, Джеймс Калеха, директор на Европейския център за развитие на професионалното обучение (Cedefop), Чезаре Онестини, директор, Европейска фондация за обучение, и др.

Кока-Кола представи образователната си инициатива „Дай старт на успеха“, която реализира в партньорство с Джуниър Ачийвмънт България, както и създадената от компанията безплатна онлайн платформата за обучение и кариерно развитие на млади хора YOUTH EMPOWERED в панел „Професионално обучение през целия живот - валидиране, повишаване на квалификацията, преквалификация, кариерно ориентиране“. В него, Ангелина Григорова, експерт „Корпоративна социална отговорност“ в Кока-Кола Хеленик България, разказа за програмата, която се провежда в 21 страни от Групата Кока-Кола Хеленик и чиято цел е да допринесе за понижаването на броя неактивни млади хора.

„Като най-предпочитан работодател сред студентите в България за 2017 г., ние считаме за своя отговорност да подпомогнем младите хора в откриването на техния път към успеха. Именно водени от голямото ни желание да бъдем опора за младите, миналата година Групата Кока-Кола Хеленик стартира програмата Youth Empowered, или „Дай старт на успеха“, в 21 страни. В България, заедно с партньорите ни Джуниър Ачийвмънт България, стартирахме второто й издание този месец, част от което са преподаватели от 8 града в страната: Гоце Делчев, Костенец, Лом, Монтана, Самоков, Своге, София и Търговище. Те ще предадат на своите ученици ценни познания, които ще им помогнат да открият своите силни страни и ще им дадат увереност да продължат своето образование и да се борят за мечтаната от тях кариера. Освен това, младежите в България вече могат да се обучават онлайн и да се срещат с ментори от света на бизнеса в платформата youthempowered.bg“.

Програмата „Дай старт на успеха“ бе отличена от Министерството на труда и социалната политика и ще бъде включена в националното ръководство за работа с икономически неактивни млади хора и в европейската образователна платформа EPALE.

За „Дай старт на успеха“:

Стартиралата през 2017 г. инициатива „Дай старт на успеха“ се организира от Джуниър Ачийвмънт и системата на Кока-Кола в България и цели да намали броя на икономически неактивните млади хора у нас. Освен активната работа с преподаватели, организаторите стартираха първата в страната безплатна онлайн платформа за обучение и кариерно развитие на млади хора: YOUTH EMPOWERED. Тя цели да даде възможност на желаещите да се възползват от професионално разработени обучения, достъп до ментори в различни сфери, иницииране и участие в дискусии и модели за самостоятелно усъвършенстване и развитие. При регистрация в платформата, младите хора могат освен да развиват различни личностни и бизнес умения, така и да се възползват от практически съвети как да напишат своята автобиография, как да се подготвят за интервю за работа, къде да търсят свободни работни позиции и т. н. Освен това имат достъп и до онлайн и офлайн обучения със специалисти от различни сфери. Платформата позволява и създаването на групи за дискусии и съвети по различни теми и въпроси.