Стартира програма за Пловдив без отпадъци

Стартира програма за Пловдив без отпадъци

Нашите приятели от платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ обаче не се притесняват от този сравнително малък процент, защото вярват, че ще успеят да запалят за каузата #БезОтпадъци поне още 10-15 на сто от гражданите на Пловдив. Нямаме никакви съмнения, че ще успеят. Вижте защо:

 

Много или малко са 10%

 

Според цитираното проучване, общият дял на хората, които някога са участвали в акции за почистване на публични зони, или които се опитват понякога да не използват пластмасови прибори и торбички за еднократна употреба, или които отвреме-навреме участват в разговори за разделно събиране на отпадъци, варира между 40 и 50%. Именно сред тях могат да бъдат открити нови 10-15% от населението, които имат потенциал да станат активни последователи и посланици на принципите за живот без отпадъци, като бъдат мотивирани да събират разделно отпадъците си, да участват активно в поддържане на публични пространства и да направят малки, но значими промени в ежедневието си.

 

„Ако успеем да превърнем още 10% от гражданите от пасивни в активни последователи на принципите за живот без отпадъци, значи сме постигнали целите си“, казва Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ *

 

За да се случи това платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ започна активно да разширява обхвата на своите акции с мото #БезОтпадъци. И докато през първите месеци от работата й фокусът беше най-вече върху подкрепата за Чисти събития, през юни, юли и август организацията проведе нови социални експерименти, образователни дейности, творчески намеси в градската среда и конкретни стъпки за облагородяване на няколко зони в града. И ето, че освен да бъде по-чист, Пловдив вече може да бъде и по-красив, благодарение на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

 

Да намалим замърсяването

 

Естествено през лятото броят на събитията в Пловдив стана още по-голям. До момента платформата е подкрепила с организация за разделно събиране на отпадъците и тяхното оползотворяване над 20 големи инициативи, обучени са над 20 организатори на събития и над 40 доброволци за принципите за организиране на Чисто събитие, а чрез тези усилия БГ Бъди активен физически достигна до над 200 000 човека. И работата продължава.

 

Лятно меню #БезОтпадъци

 

Да рециклираме повече и по-добре

 

До момента само от събития под шапката на платформата “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” са събрани 228 кг пластмасови опаковки, 90 кг хартия, 402 кг стъклени опаковки и 300 кг общи отпадъци по време на различни събития и инициативи. Проведени са над 20 уъркшопа за рециклиране и намаляване на отпадъците с граждани на Пловдив. През летните месеци насърчаването на разделното събиране на отпадъци на различни групи пловдивчани продължи с нови инициативи.

 

В по-прохладните късни часове пловдивчани се радваха на специални кино прожекции в парковете на града, организирани от StreetFood&ArtFestival. И, съвсем естествено, доброволците на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ помогнаха освен прохладно и забавно изживяване Лятното кино в Пловдив да бъде и чисто събитие.