Ако науката все още не е съвсем категорична по въпроса кога точно се ражда  вселената, в света на безалкохолните напитки началото на всичко е повече от ясно: Големият взрив се случва през 1886 година. И по-точно на 8-ми май. Ден като всички останали за обикновената аптека Jacobs’ Pharmacy в Калъмбас, САЩ и вероятно за целия останал свят.  

В следващите 131 години обаче историята ще превърне този ден в паметна за цялата индустрия дата, а името на напитката, създадена от никому неизвестния аптекар Джон Пембъртън - в легенда. Защото днес Coca-Cola е най-известната и най-продаваната безалкохолна напитка в историята и най-разпознаваемата марка в света.

Вселената Coca-Cola: събития и дати

1886: първата глътка

Coca-Cola се сервира за първи път в Jacobs’ Pharmacy на 8-ми май 1886 г. До края на тази паметна година са продавани средно по 9 напитки на ден.

и нейното име е Coca-Cola

Счетоводителят на компанията Франк Робинсън влиза в историята като кръстник на новата напитка. Нарича я Coca-Cola и, убеден в атрактивния ефект на двете букви C на рекламни материали, създава логото, като използва ръкописния шрифт на Плат Роджърс Спенсър.

1899: вече и в бутилка

history-1899-now-in-bottles.jpg

Производството на Coca-Cola в бутилки започва след подписването на първия договор за бутилиране през 1899г. Използвали са се бутилки в стил Hutchinson.

1900: обичана от звездите

Звездата от мюзикъли и водевили, обаятелната певица и актриса Хилда Кларк е първата известна личност, която се появява на постери и други рекламни материали на Coca-Cola, включително и разделители за книги. 

1900: тръгва по света

За първи път напитка Coca-Cola напуска САЩ през 1900 година, когато най-големият син на собственика по това време Чарлс Хауърд Кандлър занася в Англия бутилка от популярния вече сироп. Малко по-късно в Атланта получават поръчка за пет галона сироп, което е и първото експортирано количество на Coca-Cola.

1915: иконичната контурна бутилка

Дизайнът на прототипа на легендарната контурна бутилка на Coca-Cola е дело на Аликзандър Самюелсън. 

1920: първата фабрика в Европа

През 1920 година във Франция започва да работи първата в Европа бутилираща компания на Coca-Cola.

1921: наслада през цялата година

Слоганът “Thirst Knows No Season” ("Жаждата не познава сезони") позиционира  CocaCola от лятна напитка в източник на наслада през цялата година.

1929: fountain чаша

Дебютира fountain чашата на Coca-Cola, онази, която прилича на камбанка и всички обичат.

1931: Дядо Коледа изпива първата си Coca-Cola

history-1931-santa.jpg

Художникът Хадон Сандблом създава първата си илюстрация, в която Дядо Коледа си почива с Coca-Cola в ръка.

1942: за по-кратко - Coke

Героят Sprite Boy се появява в рекламните материали, за да обясни на света, че Coca-Cola и Coke са имена на един и същ продукт.

1947: метален диск

Въведена е метална табела във формата на червен диск с диаметър от 30.48 до 121.92 см.

1950: на корицата

CocaCola е първият продукт, който се появява на корицата на списание Time.

1960: здрасти, кен

Coca-Cola започва да се предлага в 340-грамови кенове.

1963: джингъл суинг

Започва рекламната кампания “Things Go Better with Coke” ("Всичко върви по-добре с Coke"). По радиото поп-изпълнители като The Supremes, Рей Чарлс, Арeта Франклин, Jan and Dean, Рой Орбисън и The Coasters се заиграват с джингъла в уникалните си стилове.

1965: Coca-Cola идва в България

България е първата страна от бившия социалистически лагер, която започва да бутилира Coca-Cola. За първи път логото на легендарната напитка се изписва на кирилица.

1969: червено и бяло

Представена е нова графична идентичност на продуктите с марка Coca-Cola. Основните цветове на логото и съпътстващите елементи са червено и бяло.

1971: да почерпиш света с Coca-Cola

Първо радио, а впоследствие и телевизионна реклама, “I’d Like to Buy the World a Coke” ("Искам да почерпя света с Coca-Cola") се превръща в международен хит и до ден днешен е една от най-популярните реклами на Coca-Cola

1985: иновация и класика

Формулата на Coca-Cola е променена за първи път от 99 години. Продуктът, известен и като "новата Coca-Cola", предизвиква недоволство сред феновете на марката и на пазара се завръща друг продукт, направен по оригиналната формула с името "Coca-Cola Classic"

1993: отвъд полярния кръг

Историята на известните полярни мечки на Coca-Cola започва с телевизионната реклама “Northern Lights” ("Полярно сияние").

2015: една специална годишнина

Навършват се 50 години от появата на Coca-Cola на българския пазар. Годишнина, която съвпада със 100-годишния юбилей на легендарната контурна бутилка.

2016: заВръщане с иновация

По повод 130-годишнина на напитката екипът на компанията в България създава иновативната и уникална все още в света Coca-Cola 750 мл бутилка заВръщане. Тя превръща легендарната контурна бутилка в достъпна и за малките домакинства.    

2017: един бранд, една Coca-Cola

Coca-Cola въвежда в България глобалната си стратегия „Един бранд“, с която обединява визуалната идентичност и комуникация на подбрандовете си в един, но във вариант с или без захар. 

Coca-Cola без захар вече има и нова, подобрена рецепта, за да предложи любимия Coca-Cola вкус, но без захар. Амбицията на компанията е да увеличи дела на напитките без калории в портфолиото си. 

2018: тук и сега

132 години по-късно Coca-Cola много категорично продължава да е предпочитаната безалкохолна напитка на по-голямата част от света. На българите – също.