2850 младежи тази година преминаха през обучителни сесии за развиване на личностни качества и бизнес компетенции в рамките на програмата Youth Empowered. Обучението обхвана 13 населени места в страната*, с участието на 92 ментори - преподаватели от училища и университети, специалисти от Кока-Кола и Джуниър Ачийвмънт България, познати лица от телевизионния екран и предприемачи, които са припознали каузата за по-добро бъдеще на младежите за своя.

Оттук можете да свалите инфографиката във формат .pdf

Общо 1262 часа, или 158 работни дни инвестираха специалистите-ментори по програмата, в които разказаха за своя кариерен път, какво са научили по време на образованието и работата си и какво ги е направило успешни. По този начин те мотивираха младежите да намерят своя собствен път към мечтаната кариерна реализация.

„Подобни програми предизвикват интереса на учениците, поради това, че се различават от материята и теорията, която се преподава. Има нещо ново, нещо различно, в което се впускаш и научваш нови неща, които да приложиш на практика в живота си. Опредeлено те са повлияли на това да избера какво да уча, каква е моята мечтана професия и какво искам от моя живот“, сподели Добринка Романска, Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“, Гоце Делчев, която е сред участиците в Youth Empowered.

Добринка Романска бе мениджър за един ден в Кока-Кола Хеленик България. Тя е сред активните участници и в програмата Youth Empowered. 

„Виждайки огромния потенциал на кампанията и водени от голямото ни желание да бъдем опора за младежите, сме категорични, че и през идната година ще положим всички усилия, за да достигнем до още повече млади хора от цяла България. Ние считаме за своя кауза подпомагането на младежите в откриването на техния път към успеха, развиване на собствения им потенциал и увереността да продължат своето образование и да се борят за мечтаната от тях кариера.“, каза Жаклин Цочева, директор Публични комуникации в Кока-Кола Хеленик България.

В рамките на Youth Empowered, в средата на ноември беше организирана и първата образователна конференция „Жадни за знание“. Конференцията бе открита г-жа Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика, а менторите на Youth Empowered изнесоха 8 вдъхновяващи презентации пред младежите, на които тепърва им предстои да направят първите крачки по своя кариерен път. Събитието бе разделено на три основни панела: „Разкрий потенциала си“, „Първата стъпка е най-трудна“ и „Ние всички все още се учим“.

Освен активната работа с преподаватели и младежи от цялата страна, като част от образователната програма стартира и първата в България онлайн платформа за обучение и кариерно развитие на млади хора: youthempowered.bg. Всеки регистрирал се може да се възползва от професионално разработени обучения, достъп до ментори от различни сфери, иницииране и участие в дискусии и модели за самостоятелно усъвършенстване и развитие.

По последни данни на Евростат 25% oт българите между 20 и 34 години попадат в категорията младежи, които не продължават образованието си, не търсят работа и дори не са регистрирани в бюрата по труда (NEETs – young people neither in employment nor in education or training). В по-тясната възрастова категория (20-24 години) страната ни е сред първенците в Европа с 22.7%. Тенденцията показва, че този процент започва да нараства след 2015 г., когато е достигнал най-ниското ниво от 19.8 %. България е лидер и по дял на младежите в категорията, които не търсят активно работа. Според доклад на Европейска сметна палата, от всички страни в ЕС, този дял е най-висок в България (14.3%), като най-значимото сред посочените обяснения за това е липсата на базисни умения за работа.

*с.Ведраре, Гоце Делчев, Костенец, Костинброд, Лом, Монтана, Пловдив, Първомай, Самоков, Своге, София, Стара Загора и Търговище