Тръгва образователна програма за устойчиво развитие на бизнеса в България

Устойчивото развитие не е нещо, с което компанията Кока-Кола започва да се занимава в последните години, нито дори през последните десетилетия. Усилията към устойчивост на компанията покриват няколко ключови направления: съхранение на водните ресурси, развитие и благоденствие на общностите, инвестиции в рециклируеми опаковки, опазване на климата, човешки и работни права, равенство и овластяване на жените, устойчиво земеделие.

Компанията Кока-Кола започва активната работа по тези важни аспекти от живота и бизнеса преди повече от 100 години и оттогава насам те са неразделна част от нейната дейност навсякъде по света.

Тази година Кока-Кола в България подкрепя една от най-амбициозните инициативи  за изграждане на устойчиво бъдеще за страната - образователната програма „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“, чиито официален старт беше даден вчера в София.

Програмата ще предоставя възможност за придобиване на знания за устойчиво развитие на бизнеса.Тя е разработена съвместно от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ) и Американския университет (АУБ) със съдействието на световно утвърдени университетски преподаватели. Специален гост на церемонията беше президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), посланик на Американския университет в България.

„Устойчивото развитие е начин на мислене. Трябва да обединим усилия и да работим заедно – правителства, институции, бизнес, граждани. Всички ние споделяме един общ дом - планетата Земя. Наш дълг е да опазим това, което имаме, и да го развием по устойчив начин, така че да гарантираме най-доброто бъдеще за децата си. Трябва да мислим разумно, да действаме по устойчив начин и да променим подхода си, за да оставим на идните поколения една красива, здрава и просперираща планета“ – заяви по време на официалното откриване на програмата Росен Плевнелиев.

Програмата има за цел да квалифицира специалисти в областта на устойчивото развитие и добрите бизнес практики. Обученията ще се провеждат в Американския университет в България в рамките на пет пълни дни и са отворени както за студенти, така и за експерти и специалисти, които биха искали да придобият допълнителна професионална квалификация. През 2018 г., обучителният курс ще се проведе в две отделни сесии: април-май и в периода октомври – ноември т.г. Амбицията на организаторите е да продължат обучението и през идните години, като надградят програмата и я превърнат в магистърски курс на национално ниво.

„Програмата е уникална по своята структура и съдържание, без аналог в България. Образователните модули са разработени така, че да отговорят по най-добрия начин на нуждите от кадри за бизнеса, но и да бъдат приложими в ежедневната практика.“ – коментира Жана Величкова, изпълнителен директор на АПБНБ.

„България има нужда от ново поколение лидери, което да работи за създаването на по-устойчива социална, екологична и бизнес система. Ние всички споделяме отговорността да градим заедно устойчива общност. Благодаря на партньорите, че повериха тази изключително важна за бъдещето на страната програма на Американския университет в България“ -  каза д-р Стивън Съливан, президент на АУБ.

Програмата „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“ е част от по-широката инциатива „Кристално чисти“, която беше създадена през април 2017 г. от 8 компании, членове на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Нейната цел е да се въведат правила и контрол, които да наложат спазването на най-високите стандарти за качество в сектора и развитието на чиста, отговорна и прозрачна бизнес среда – както в бутилираща индустрия, така и в българската икономика като цяло.

„Устойчивото развитие зависи от нашите индивидуални, но и общи, споделени усилия. Ето защо програмата се фокусира върху бъдещите лидери и носители на промяната, за да подкрепи напредъка на цялото общество. Надяваме се, че по този начин ще мотивираме все повече млади хора да следват принципите на чистия и отговорен бизнес, и да работят за устойчивото бъдеще на България. Ние ще им предоставим възможности за бъдещо професионално развитие и също така ще подкрепим служителите си, които биха искали да се развиват в тази област“  - каза по време на представянето на програмата Томас Кренбауер, изпълнителен директор на ДЕВИН ЕАД.

Чрез програмата искаме да допринесем за създаването на новата предприемаческа класа на България – хора с иновативно мислене, с лидерско поведение, с ясна визия, с чест и достойнство, обясни Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България

„Ангажимента си към бъдещето на България ние, инициаторите на „Кристално чисти“, осъществяваме чрез разработването на тази иновативна програма, която за нас е сбъдната мечта. Чрез нея искаме да допринесем за създаването на новата предприемаческа класа на България – хора с иновативно мислене, с лидерско поведение, с ясна визия, с чест и достойнство. Програмата предоставя уникална възможност за професионално развитие и надграждане на личните компетенции на участниците. Тя ще отвори нови врати и ще посочи нови пътища за реализацията на младите хора“ – подчерта в изказването си Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България.

“Организациите не се променят, променят се хората. Ето защо е важно да инвестираме в лидерите на бъдещето, ако искаме да превърнем устойчивостта в добър бизнес. Нашето експертно консултиране има за цел да свърже участниците в програмата с глобалната мрежа от лидери и да подпомогне партньорството помежду им. Бихме искали да помогнем на лидерите да формират новите граници на устойчивостта, която да бъде опора в развитието на амбициозните планове на България за приобщаващ растеж“ – допълни професор Уенди Пърсел от Харвардския университет.

Важно е да инвестираме в лидерите на бъдещето, ако искаме да превърнем устойчивостта в добър бизнес, смята професор Уенди Пърсел от Харвардския университет.

Кандидатите, които искат да се включат в обучението, трябва да имат поне 3 години професионален опит, предишна образователна степен (бакалавър, магистър или докторант), както и високо ниво на владеене на английски език. Необходими са също така две професионални препоръки и подготовка на материалите за кандидатстване, както и две есета, разработващи професионален казус и причината да изберат програмата „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“. Документите за кандидатстване се приемат до 15 април 2018 г. на адрес: execed@aubg.edu, телефон за връзка: 00359 2 960 7924

Вижте повече за програмата на: https://www.aubg.edu/sustainability-apply