На всеки четири години едно събитие измества всичко друго от сърцата на футболните фенове /и не само/– Световното първенство по футбол на FIFA. Така е от 1930 г. насам*.

От 14 юни до 15 юли тази година Русия ще се превърне в център на футбoлната  вселена за близо 2 милиарда души. И тогава, в разгара на лятото, ще стане ясно кой ще е 21-ят носител на Световната купа по футбол на FIFA.

Всъщност малко известен факт е, че в продължение на дълги години оригиналният трофей е истинска загадка и рядко е показван извън церемониите по награждаване. Купата може да бъде докосвана само от избран кръг хора – отборa-победител на Световно първенство на FIFA, и държавни глави. Срещата с нея е преживяване, което се случва изключително рядко и затова е толкова желано и ценно.

За един ден, на 14 февруари, София се превърна в най-голямата футболна сцена –  България за първи път посрещна купата на Световното първенство по футбол на FIFA. Тя пристигна точно в 11.00 ч със специален самолет на Coca-Cola на летище София и бе посрещната с възторг от фенове и официални лица.

 

От 14.00 ч. до 22.00 ч. купата беше изложена в Sofia Event Center в Paradise Center както за запалените футболни фенове, така и за всички, проявили интерес да се доближат до този велик трофей. Освен това Coca-Cola даде на българските почитатели на Световното първенство по футбол на FIFA възможността да видят статуетката отблизо и да се снимат с нея за спомен. Няколко хиляди футболни привърженици станаха част от това историческо събитие.

„В света на спорта няма друг толкова влиятелен символ какъвто е трофеят на Световното първенство по футбол. Цялата планета познава това произведение на изкуството и го свързва с триумф и слава. Ние от Кока-Кола България сме горди, че успяхме да подарим на българските фенове това невероятно изживяване и привилегията да се докоснат до величието на най-желаната футболна награда в света – оригиналния трофей на FIFA. Благодарение на дългогодишното ни партньорство с FIFA, ние имаме възможността да подкрепяме развитието на спорта и да подаряваме вълнуващи спомени по повод предстоящото Световно първенство по футбол през юли тази година“, сподели Елиза Грънчарова, изпълнителен директор на Кока-Кола България.

Посещението на купата в страната е част от глобалната й обиколка (FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola), която е израз на това как Coca-Cola и FIFA свързват хората от всички краища на света – от най-запалените футболни запалянковци до онези, които искат просто да се забавляват. Чрез FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola се представя изключителната възможност за хората, да вземат участие в емблематичното събитие и да споделят своята страст към спорта.

„Coca-Cola e партнъор на FIFA от много години и това показва последователност, която е задължение. За нас като еклузивни организатори социалната мисия е много важна. Надяваме се, посещението на трофея да запали и мотивира все повече деца да водят активен начин на живот. Да направим така, че хората да отидат на стадионите и в спортните зали. Това е начинът, по който ние като компания се държим от години в България. Очаквайте още много изненади от Кока-Кола в България“, заяви Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България.

По време на своето пътешествие статуетката ще премине през повече от 91 града в 51 страни на 6 континента. Стотици хиляди фенове от целия свят ще имат възможността да преживеят емоциите от срещата с най-желаната футболна награда в света.

10 любопитни факта за най-желаната спортна награда в света

  • Сегашният трофей е второ поколение на престижната награда, създадена за първото Световно първенство по футбол на FIFA през 1930 г. От 1930 г. до 1970 г. световната футболна купа изглежда различно и носи името „Жул Риме” в чест на президента на FIFA, който първи е организирал първенството. Тя е връчена за последен път на отбора на Бразилия. Изработена е от масивно сребро и позлатена, а синята й основа е изградена от полускъпоценни камъни.
  • Дизайнът на настоящия трофей е поръчан от FIFA. Новата оригинална купа е връчена за първи път на отбора на Западна Германия през 1974 г.
  • Франц Бекенбауер – Кайзерa, е първият футболист в света, удостоен с купата при триумфа на Германия.
  • Единствено отборите-победители в първенството и държавните глави имат право да докосват трофея.
  • Настоящата статуетка е изработена от масивно 18-каратово злато, а основата й е изградена от малахит. Тя тежи 6 кг и 142 г и е висока 36.8 см.
  • Отборът на Германия е печелил настоящия трофей три пъти, следван от двукратните шампиони Бразилия, Аржентина и Италия. Отборите на Франция и Испания са го печелили по веднъж.
  • Отборите-победители от Световното първенство по футбол на FIFA печелят оригиналния трофей, но той неизменно остава притежание на FIFA. Според правилата на FIFA победителят задържа временно оригиналната купа, след което получава за постоянно позлатена реплика на трофея като доказателство за изключителното си постижение.
  • Двата трофея са били жертви на редица опасности. През 1966 г. Купата „Жул Риме“ изчезва от експозицията, съпътстваща Световното първенство по футбол на FIFA в Англия. Малко кученце я открива, заровена под едно дърво. Тя е открадната отново през 1983 г. в Рио де Жанейро, но така и не е открита повече. Спечелила правото да задържи статуетката в качеството си на трикратен шампион, тогава Футболната асоциация на Бразилия поръчва изработката на нейна реплика.
  • Това е четвъртият път, в който Coca-Cola и FIFA си партнират, за да покажат трофея по света. България е сред държавите, които ще бъдат негов домакин за първи път.
  • Световната обиколка на купата на FIFA с Coca-Cola е вълнуващо и ексклузивно изживяване. Обикновено трофеят бива излаган публично единствено в Музея на футбола на FIFA в Цюрих, при тегленето на жребиите за Световното първенство по футбол на FIFA и по време на финалните мачове.

*С изключение на 1942 и 1946 г. заради Втората световна война.