Празничните бутилки Coca-Cola в България през зимния сезон ще бъдат с етикети с цветни кодове за хранителната стойност. Усъвършенстваната система за хранителната информация върху етикетите е резултат от усилията на компанията Кока-Кола за създаване на по-здравословна хранителна среда за потребителите в Европа и конкретно в България.

Ние държим нашите потребители да имат лесен достъп до ясна и точна информация за хранителния състав, за да могат да направят правилния избор на напитките, които консумират. Затова на предната част на етикетите на PET бутилките от 1,25L и 2L вече има нова цветна схема на хранителната информация. Тя сменя познатата досега черно-бяла графика върху етикетите.

Повече от година Кока-Кола работи в партньорство с други водещи компании от хранителната индустрия в Европа по проучването и оценката на инициативата за Усъвършенствано етикетиране на хранителния състав с цветово кодиране, позната в Европа като ENL (Evolved Nutrition Labeling).

След продължителни консултации със заинтересованите страни, както и проучвания сред потребителите в Европа, се присъединихме към компаниите Mondelēz International, Nestlé, PepsiCo и Unilever в провеждането на тестово въвеждане на ENL в избрани държави-членки от ЕС. Освен възможността за оценка от реалния ефект на схемата, смятаме, че тестовото й въвеждане може ефективно да подпомогне водения от ЕС процес за оценка на различните възможности за цветово етикeтиране на хранителния състав в цяла Европа. Тестовото въвеждане на ENL в голяма част от държавите-членки на ЕС представлява значителна инициатива, тъй като ще допринесе за оценката на ЕК за реалния ефект от наличието на единната схема в Европа.

Засилената ни работа в тази посока стартира в резултат на заключение от Проучването на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ от 2017 г. за затлъстяването. Изследването показва, че „светофарните системи имат потенциал да увеличат броя на хората, които правят по-здравословен избор, с 18%, което води до 4% намаляване на приема на калории“. ENL надгражда вече съществуващата в ЕС монохромна схема за препоръчителен дневен хранителен прием, която е позната на над 500 млн. потребители в Европа, като добавя цветове към стойностите, които отразяват хранителното съдържание на действително консумирана порция.

Проучване сред 3500 потребители в 7 страни-членки на ЕС, включително България, показа, че за 8 от 10 потребители ENL етикетите са лесни за разбиране и помагат наистина да се оценят хранителните стойности. Хората предпочитат цветните пред сегашните черно-бели схеми и информация за отделни порции, показва още изследването

ENL вече се прилага върху етикетите на наши продукти от различни марки във Великобритания, Франция и Ирландия като започваме едновременно тестово въвеждане в още 20 държави в Европа. В България от края на тази година до март 2019 година етикетите с ENL ще започнат да се появят постепенно върху различните продукти от портфолиото ни газирани безалкохолни напитки. Наясно сме, че хората не консумират безалкохолни напитки в порции, по-малки от 100 мл, именно затова за нашата категория схемата ENL е идентична със схемата във Великобритания, която вече няколко години взима под внимание именно размера на порциите при напитките.

Окуражени сме от получената обрана връзка на заинтересованите страни и потребителите и вярваме, че тестовете подкрепят поетия от нас ангажимент да предоставим на потребителите си ясна и лесна за разбиране информация, за да направят своя информиран избор без никакви догадки. В допълнение към предоставянето на пълна информация, ускоряваме усилията си да намалим калориите в нашите продукти, да въвеждаме нови продукти с ниско или нулево съдържание на калории, да предлагаме повече малки опаковки, но не на последно място да се развиваме с отговорност към подрастващото поколение, като поддържаме на 100% дългосрочния си ангажимент за отговорен маркетинг към деца под 12 годишна възраст, както и инициативата ни да не продаваме продукти с добавена захар в училищата.

Повече информация за Усъвършенстваната система за етикетиране на храните можете да откриете на https://evolvednutritionlabel.eu/

Coca-Cola_ENL-infographic_September 2018 - BG_01

Инфографиката можете да изтеглите оттук