В началото на октомври компанията Кока-Кола представи в Лондон първата бутилка в света, направена от рециклирана пластмаса от морето. Тя, естествено, е за Coca-Cola и е абсолютен технологичен пробив. Произведена е по нова технология, която може много да помогне за изчистването на световните океани от замърсяването с пластмаса.

За създаването на първите бутилки от рециклирана морска пластмаса е ангажиран огромен международен екип, обединяващ хора от различни професионални области. Например, за да се съберат суровините - бутилки, изхвърлени от морето, участваха доброволчески екипи, които почистиха 84 плажа по бреговете на Испания и Португалия от пластмасови отпадъци. Те бяха подпомогнати от рибари от 12 средиземноморски града - участници в испанския екопроект Mares Circulares.

Дълго време се смяташе, че морската пластмаса не може да се рециклира поради увеличеното замърсяване от въздействието на солената вода и силното слънце. Но революционната технология на Ioniqa Technologies показа, че е възможно да се преработва пластмаса с всякакво качество, дори ако дълго време е била в солена вода. Сега от такъв материал е възможно да се получат опаковки за храни и напитки, които отговарят на всички необходими стандарти за качество.

Първите 300 бутилки с пластмаса от морето вече са факт. Всяка от тях е направена с 25% рециклирана морска пластмаса. Все още никъде не може да си купите любимата напитка в такава бутилка, но компанията Кока-Кола е убедена, че това е само началото и съвсем скоро пластмасата в океаните - един от основните източници на замърсяване на екосистемите, може да бъде рециклирана и превърната в абсолютно безопасни опаковки за напитки и храни.

Според експертите, подобрената технология за рециклиране ще реши няколко критични задачи наведнъж. Първо, боклукът, който преди е бил подходящ само за изгаряне или изхвърляне, сега може да се използва за създаване на нова безопасна опаковка. Второ, мащабирането на технологията значително ще намали количеството на нефтените продукти, изпползвани за производство на пластмаса (а това ще намали и вредните емисии в атмосферата). Трето – коренно ще се промени отношението към пластмасата в океаните и скоро ще я възприемаме не като отпадък, а като ценна суровина.