10 спирки на градския транспорт в София се превръщат в посланици на идеята за „Свят без отпадъци“ и кръгова икономика на пластмасата.

В конструкцията на всяка от спирките е вграден специален контейнер за разделно събиране на пластмасови отпадъци с ясно послание: „Дай шанс на пластмасовата си бутилка да заживее отново“. Така лесно и удобно празната пластмасова опаковка от вода или безалкохолна напитка ще отиде на правилното място, откъдето ще започне нов път на жизнения си цикъл, след като бъде рециклирана.

Нестандартната кампания е част от инициативата с 12-годишна история „Моят зелен град“, организирана от Кока-Кола в България в партньорство с ЕКОПАК България и Столична община. Целта на инициативата е да покаже, че заедно, с малко усилия на всеки от нас, можем да направим града ни по-зелен и чист. С еквивалента на събраната за 1 месец пластмаса ще бъдат произведени първите в България 3D принтирани пейки от рециклирана пластмаса, които ще бъдат поставени в парка „Заимов“ в София.

Тази година „Моят зелен град“ е в подкрепа на глобалния ангажимент на Системата на Кока-Кола „Свят без отпадъци“, който има за цел събиране и рециклиране на еквивалента произведени и реализирани на пазара опаковки за еднократна употреба до 2030 г.

За изминалите 11 години служители от Системата на Кока-Кола в България и граждани успяха да съберат хиляди чували с отпадъци, реновираха десетки локации из цялата страна, засадиха три гори и осиновиха още две. Ежегодно в рамките на кампанията се подбират локации, в които трудът на доброволците е необходим и полезен в цялостната грижа за околната среда и допринася за подобряването на екологичните условия и ресурси в съответната местност.

„Свят без отпадъци“ е следващата стъпка в усилията на Системата на Кока-Кола за устойчиво развитие, надграждаща успеха с възобновяването на 100% от водата, която се използва при производството на напитки. Кока-Кола достигна тази цел през 2015 г., 5 години по-рано от планираното. Тези усилия са част от дългосрочната стратегия на компанията да се развива по правилния начин, утвърждавайки се като отговорен производител на цялостно портфолио от разнообразни напитки.

*Местата в София, които вече са много повече от спирки:

1.     бул. „Александър Стамболийски“, пред МОЛ „София“

2.     бул. „Арсеналски“ и бул „Витоша“, вход Южен парк

3.     бул. „България“ и бул. „Гоце Делчев“, посока Център

4.     бул. „Васил Левски“, паметник Васил Левски

5.     бул. „Евлоги Георгиев“ и ул. „Граф Игнатиев“,  СГТ стадион Юнак

6.     бул. „Евлоги Георгиев“, Орлов мост, посока Военна академия

7.     бул. „П. Ю. Тодоров“ и бул. „Гоце Делчев“, пред Южен парк

8.     бул. „Прага“ и бул. „Пенчо Славейков“, пред баня „Мадара“

9.     бул. „Свети Наум“ и бул. „Джеймс Баучер“, пл. „Велчова завера“

10.   бул. „Ситняково“ и ул. „Оборище“, до МОЛ „Сердика“

11.   бул. „Цариградско шосе“,  Орлов мост

*Спирките са повече от 10, тъй като някои ще са активни в различни периоди през месеца.