„Екопак България“ откри нов технологичен център за сортиране и преработка на отпадъци от пластмасови, метални и хартиени опаковки. Модерната линия е изградена на площадка от 35 декара. Инсталацията ще обработва отпадъците от разделното събиране от цветните контейнери на „Екопак България“ от 6 района в София, от 130 обекта на ХОРЕКА и 310 търговски обекта. В съоръжението са инсталирани магнитни сепаратори за автоматично отделяне на желязо и алуминий. Линията се обслужва от 27 служители и работници.

„Капацитетът на новата инсталация е 5 пъти по-голям от този, с който разполагахме досега. Тя може да сортира до 21 000 т. отпадъци от опаковки годишно“, съобщи Тодор Бургуджиев. Той подчерта, че голяма част от процесите са автоматизирани, а нестандартният дизайн позволява посетителите да наблюдават дейността на инсталацията отгоре.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „Екопак България“ Тодор Бургуджиев и председателят на борда на директорите на „Екопак България“ и изпълнителен директор на Кока-кола ХБК Юрг Бургхалтер заедно пуснаха съоръжението. 

Част от новата база е първият в страната интерактивен образователен център за деца над 14 години. Пространството от 300 кв. м е разделено на три зони. В прожекционната зала се представят филми, свързани с опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци от опаковки. Тук посетителите ще се запознават с историята на организирана система за събиране на отпадъци от древността до днес. Втората зона е разделена на 4 секции за четирите вида отпадъци, които се събират разделно – пластмаса, хартия, стъкло и алуминий. Представени са процесите на преработка и рециклиране на отпадъци, превръщането им в нови продукти или в изкуство. Третата зона е гората на зелените желания, където всеки посетител може да остави свое зелено послание.

Зам. министърът на образованието и науката Деница Сачева бе сред първите, които оставиха своето зелено послание към бъдещите посетители на образователния център.

Центърът е чудесно място, където децата могат да бъдат супергерои, получавайки ценно знание, а „Екопак България“ е своеобразен корпоративен лидер, когато става въпрос за екологично образование, каза зам. министърът на образованието и науката Деница Сачева. Тя съобщи, че през миналата година близо 23 000 ученици са избрали да участват в дейности по интереси, свързани с екологично образование и здравословен начин на живот. МОН ще публикува промени в Наредбата за приобщаващо образование, насочени към заниманията по интереси, а екологичното образование ще се превърне в трайна държавна политика, допълни г-жа Сачева.

„Децата са нашите посланици за реализиране на зелените политики за нашия град. В този център те ще научат по най-добрия начин, че отпадъците са ценен ресурс“, подчерта столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че системата за разделно събиране на отпадъци в столицата ще се разширява.

За Екопак България

„Екопак България“ АД е най-голямата организация за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки в България и единствената, която обслужва система с три цветни контейнера – син, жълт и зелен. В организацията членуват 1213 производители и вносители на опаковани стоки. „Екопак България“ е дружество, което не разпределя печалба, а инвестира в нови технологични решения и информационни инициативи. Организацията работи с 24 рециклиращи предприятия в страната и с 19 сортиращи инсталации, 15 от които са собствени и осигуряват 250 работни места.

Свят без отпадъци

В началото на тази година компанията Кока-Кола обяви глобалната си инициатива Свят без отпадъци. Сред основните цели е именно управлението на отпадъците от опаковки. До 2030 г. системата на Кока-Кола по света ще подпомага събирането и рециклирането на еквивалента на всяка продадена бутилка или кен. В ангажимента влиза оползотворяването на опаковки от безалкохолната индустрия, включително и на конкуренти. За постигането на тези цели Кока-Кола си сътрудничи с местните общности, бизнес партньори, своите клиенти и потребители.

Кока-Кола в България работи повече от 10 години с „Екопак България“ за събиране и оползотворяване на отпадъците от опаковки.