В Световния ден на околната среда, 5 юни, пловдивчани осъмнаха под наблюдението на специален „патрул по чистотата“. Фигури на манекени, облечени с уникални костюми от рециклирани материали, наблюдаваха дали минувачите в градинка в центъра на града пазят чисто. Тези, които изхвърляха фасовете, хартийките и чашките си в кошчетата за боклук, бяха поздравявани от доброволците, съпътстващи т. нар. „Траш патрул“.

Провокативната акция е дело на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, организирана от пловдивското сдружение БГ Бъди активен и подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията за Свят без отпадъци.

В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, в града се провеждат десетки публични събития и се очакват стотици хиляди гости. Но какво ще се случи с отпадъците, които ще останат след тези събития? Дали гостите на града няма да се изкушат да хвърлят безразборно отпадъци, ако попаднат на място, което не е достатъчно чисто и поддържано? И всъщност кой трябва да е отговорен за чистотата на един град?

Това са част от въпросите, които задава платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. За щастие, освен въпроси, организаторите ѝ предлагат и възможни решения. Водени от максимата, че от малките действия на всеки от нас зависи в каква среда живеем, те работят активно в четири насоки, за да променят отношението на гражданите, организациите и институциите към темата за чистотата.


  1. #ПразнувамеЧисто

През първите два месеца от дейността си, под мотото #ПразнувамеЧисто доброволците на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ убедиха и подпомогнаха организаторите на шест големи събития да събират разделно отпадъците. Сред големите партньорски събития в първото направление на платформата са масови инициативи като Маратон Пловдив, Капана Фест, седмицата за насърчаване на физическата активност и спорта MOVE Week, Plovdiv Food Park Festival. Посланието за нуждата от рециклиране на опаковките от храни и напитки вече стигна до хиляди посетители на събитията в Пловдив. Създаден е и наръчник за организиране на чисти събития, който помага на организаторите на публични инициативи и са проведени обучения за доброволци и организации, които провеждат събития.

„За да има успех едно такова начинание, организаторите трябва да приемат присърце каузата за по-чист свят и да се ангажират да убедят посетителите, че трябва да изхвърлят разделно отпадъците си“, казва Ласка Ненова, основател на БГ Бъди активен и инициатор на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. Предстоят съвместни акции и с Пловдив чете, Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour Пловдив, Electric Orpheus, Plovdiv Street Food & Art Festival и още много други. „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ продължава активно да търси още партньори, чиито събития да подкрепи, за да бъдат намалени отпадъците от тях.


Примери

Ето кои големи събития подкрепи до момента „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“

Първата акция на доброволците за чиста градска среда беше на Фестивала за здравословен начин на живот „Здравей, Здраве!“. Според организаторите на фестивала 150-те прояви са били посетени от над 1000 души. Кътовете на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ за разделно събиране на отпадъците бяха разположени на няколко места на територията на фестивала и макар и малко плахо в началото, посетителите започнаха да разбират ролята на доброволците и нуждата от разделно събиране на опаковките от храна и напитки. На проведената среща между всички организатори и партньори след фестивала бе дадена отлична обратна връзка за ролята на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. Оценката „отличен“ бе потвърдена и от заявката от организаторите да включат и следващото издание на фестивала в дейностите на платформата.

Location CUE Kapana Easter Edition 2019" – парти с най-добрите DJ-и под тепетата – бе първото музикално събитие, подкрепено от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. В сърцето на Пловдив – Капана, артисти, гости на града и меломани прегърнаха идеята за разделното събиране и оползотворяване на отпадъци по време на събития. В двата дни, изпълнени с музика и парти, те демонстрираха, че дори по време на купон можем да покажем своята гражданска позиция и да бъдем отговорни към средата около нас. Организаторите на събитието споделиха, че музикалното събитие е било посетено от над 300 души и са горди, че са разпространили идеята за чисти събития сред пловдивчани.

Маратон Пловдив беше първото толкова мащабно събитие, в което беше организирано разделно събиране на опаковки по цялата дължината на трасето от 42 километра! На деветте подкрепителни пункта бяха инсталирани контейнери за разделно събиране на използваните от маратонците чаши и бутилки с вода. Всички 400 доброволци на голямото спортно събитие бяха ангажирани да събират разделно опаковките, а над 1 200 бегачи, взели участие в бягането, споделиха идеята и сами извършваха тази дейност по собствено желание. След края на събитието организаторите на събитието благодариха за партньорството с платформата за чиста градска среда и за успешното разпространение на идеята за намаляване на отпечатъка върху града, който оставят големите събития.

Седмицата за популяризиране на физическата активност и спорта MOVE Week Пловдив бе първата инициатива в партньорите на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, която следва принципите за организиране на устойчиво събитие. Освен разделно събиране на отпадъците, организаторите се бяха погрижили за повторното използване на материалите и като цяло за намаляването на отпадъците. Специално за събитията, насърчаващи активното движение, в парковете и кварталите на Пловдив бе създадено иновативно спортно трасе от рециклирани материали, което провокира децата да се раздвижат, преминавайки през него. Паралелно със събитията от MOVE Week се проведоха различни работилници за деца, насърчаващи „зелено мислене“ и дейности свързани с него: повторната употреба на материали и продукти, рециклиране и грижата за средата, чрез засаждане на растения и др. На MOVE Week беше и премиерата на героите от Траш патрул, които се явиха за първи път пред публика с дизайнерски костюми, създадени от веригата за винтидж секънд хенд облекла FREA.

Мащабите на събитията, подкрепени от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ растат с всяко следващо събитие. Платформата стана горд партньор на Капана Фест: Наследството, който беше посетен от над 150 000 души. На място бяха осигурени допълнителни контейнери за разделно събиране на отпадъците, а доброволците на платформата се грижиха за популяризирането на ползите от разделното събиране сред разнородните посетители на събитието. Естествено, Траш патрул отново бяха на пост и станаха обект на голям интерес от малки и големи.

През 2019 Пловдив отново беше домакин на годишния фестивал на рекламната индустрия ФАРА 2019 и „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ не пропусна възможността да напомни на гостите на Европейската столица на културата, че трябва да #ПразнувамеЧисто и да оставим Пловдив #БезОтпадъци. По време на трите фестивални дни в началото на юни доброволците, начело с Траш Патрул, бяха неотлъчно на пост в Дома на културата „Борис Христов“ и напомняха на 500-те лидери от рекламната и комуникационна индустрия, че е важно да изхвърлят отпадъците си на точното място.

2. #Рециклираме2019

Втората линия на дейности на платформата е под наслов #Рециклираме2019. „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ провежда различни публични акции и образователни инициативи, за да насърчи разделното събиране на отпадъци. Като част от тази тема се роди и необичайният Траш патрул, който дебютира на някои от големите пловдивски събития и предизвика интереса към темата за рециклирането. И тъй като в БГ Бъди активен не обичат да правят самоцелни неща, платформата си е поставила за цел да събере и предаде за оползотворяване 2019 кг опаковки от публични събития, акции по почистване и други инициативи. А срещу събраните и предадени за рециклиране опаковки в края на годината ще бъдат създадени креативни места за сядане в града. Организаторите на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще продължат да провокират гостите и жителите на града да се информират и да предприемат активни действия, за да рециклират отпадъците в ежедневието си.


Пример

„AЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ вдъхнови ученици от Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ да събират разделно опаковки

Още след първото публично събитие, подкрепено от платформата за чиста градска среда - фестивалът „Здравей, Здраве!“, ученици от пловдивската гимназия се свързаха с организаторите с желание за съдействие за организиране на разделно събиране на отпадъците в училището. Учениците почистиха двора на училището и разделиха събраните опаковки в специалните кофи на платформата. В акцията се включиха над 750 деца, а директорката г-жа Мариела Николова изрази своето възхищение от проекта и сподели радостта си от това, че учениците са намерили сами идея, близка до техните разбирания и са се включили доброволно в инициативата. Младежите пожелаха да събират разделно опаковките си през цялата година, като планират да организират нови събития за почистване на училищната територия и различни workshop-и за рециклиране. Те заявиха желание и да доброволстват на събития, подкрепени от „AЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за да мотивират други училища да се включат, като покажат своя пример.

3. #ПочиствамеЗаедно

Третата насока на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е с фокус върху промяна в отношението към чистотата и почистване на публични зони в града. Водени от идеята #ПочиствамеЗаедно доброволци на платформата популяризират активно „културата на чистотата“ чрез различни публични прояви. Идеята за чиста градска среда вече намира все повече привърженици в града под тепетата. Траш патрулът на платформата ще продължи да се появява неочаквано на различни места в града и да „наблюдава“ кой къде изхвърля боклука си. Предстои активирането на т. нар. Pop-up parklets - информационни кътове на платформата, където доброволци ще ангажират минувачите с интересни задачи и ще им напомнят, че не е трудно да пазим чисто и да живеем в град #БезОтпадъци.

Пример

Пловдивски артисти подкрепят „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“

В инициативата за чист град се включват и различни артисти, чиито произведения ще виждаме все по-често в идните месеци. Пловдивска художничка от бранда Mominoki  създаде картички със закачливи послания на тема чистота, а тяхната премиера беше на откриването на големия литературен фестивал „Пловдив Чете“.


4. #ПроменямеЗаедно

За финал на целогодишните дейности на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще бъдат подпомогнати инициативни граждани, които да облагородят две места в града под мотото #ПроменямеЗаедно. Платформата вече отправи публична покана към хора и организации, които искат да променят средата в своя квартал и да създат обновени места за срещи, спорт или почивка. „За нас е важно да намерим активните хора, които да бъдат заразяващ пример за тези, които очакват някой друг да се погрижи да живеят в чиста и приятна среда“ – казва Ласка. „Инициативата става все по-популярна и намираме нови и нови хора и организации, които искат да ни подкрепят с идея или с действие. Очаквайте още провокации от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, с които с малки стъпки ще променяме отношението на пловдивчани към чистотата в града.“

Пример

Не е трудно да пазим чисто

По време на първата публична акция на Траш патрул, доброволците на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ заговориха десетки минувачи в градинка в центъра на града. Попитаха ги кой трябва да е отговорен за чистотата в града. Всички те бяха единодушни, че за това можем да помогнем всички заедно.

Отговорът на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е ясен - отговорни за чистотата сме и аз, и ти, и всички жители, институции и гости на града. Чистотата зависи от всеки от нас.

Партньори на АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ са Община Пловдив, Общинска фондация „Пловдив 2019“ и ЕКОПАК. Повече информация за инициативите може да намерите в страницата на платформата във Фейсбук - https://www.facebook.com/aztiplovdiv/.