Над 500 младежи от седем български града преминаха успешно през образователната програма „Дай старт на успеха“. Тя се провежда за първи път в България и цели намаляване на броя на икономически неактивните млади хора у нас. Национално изследване за подрастващите и младежите на УНИЦЕФ за България показа, че 1/5 от тях не са обхванати нито от образователната, нито от социалната и трудовата система. Това нарежда страната ни на първо място по този показател в ЕС.

Организатори на кампанията „Дай старт на успеха“ са Джуниър Ачийвмънт и Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България. Пилотното издание на програмата обхвана 7 български града, които традиционно са с високо ниво на младежка безработица – Лом, Самоков, Гоце Делчев, Своге, Костенец, Търговище и София.

„Програмата „Дай старт на успеха“ дава възможност на младите хора да научат повече първо за себе си, после за възможностите, които имат, познавайки себе си. На децата в училище им липсва този момент, в който те могат правилно да се ориентират професионално. Възможността за срещи с успели хора, с мениджърите на Кока-Кола в България е много полезна, защото те попиват от опита им и получават ценни съвети за развитието си. Така децата могат да открият своята същност, да изберат правилния път и да дадат старт на своя успех“, разказва Росица Станкова, преподавател в Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ в Търговище.

В първия етап на кампанията младежите получиха основни познания за личностно развитие, а близо 100 деца от седемте града, които показаха най-добра мотивация и резултати, взеха участие в 48-часов лагер в Sofia Tech Park. Те преминаха през допълнителни теоретични и практически упражнения за развитие на бизнес умения. Водещите на телевизионното предаване на Нова телевизия „Комбина“ Лора Крумова и Галя Щърбева представиха пред младежите професията журналист и насърчиха учениците смело да търсят своето професионално развитие.

„От програмата „Дай старт на успеха“ научих как да подготвя своята биография, къде мога да търся свободи позиции за работа и стаж извън бюрата по труда, как да се държа по време на интервю за работа“, сподели единайсетокласничката Мария Барутска от Професионална гимназия „Г. С. Раковски“ в Костенец.

 „Разбрах, че на първо място трябва да си социален, да умееш да комуникираш с хората, за да може добре да работиш в екип. Защото никой не избира сам колегите си. Научих как се пише мотивационно писмо, как да се обличам за интервю за работа, кои са сайтовете и платформите, които трябва да следим, когато търсим работа и стаж. Разбрах всъщност колко е добре да се захванеш с това, което искаш, от ранна детска възраст. Да развиваш и показваш таланта си, като ходиш по състезания, олимпиади, академии, да взимаш различни сертификати и грамоти, защото това дава предимство при кандидатстване. Програмата ми показа как да изградя своето бъдеще“, допълни 17-годишният Ростислав Ралчев от Лом.

По време на 48-часовото предизвикателство в София учениците трябваше да разработят конкретен практически казус. Жури оцени кои отбори са се справили най-добре и ще определи 23-мата младежи, които ще вземат участие в Youth Empowered Academy на есен в София.