Да създадеш пазарен хит в която и да е област е твърде сложна задача. Да го направиш в морето от вкусове на безалкохолни напитки изглеждаше почти невъзможна. До скоро. Студеният чай на компанията Кока-Кола - FUZETEA, се появи преди десетина години и вече се продава в 52 страни по света. От януари т.г. присъства и на пазарите в Европа и, разбира се – в България.

За изкуството да направиш най-добрия готов за пиене студен чай разговаряме с Ициар Толоса, мениджър на категорията Чай в отдела за научна и развойна дейност на Кока-Кола в Брюксел.

- Ициар, колко време работихте с твоя екип по създаването на новите вкусове на FUZETEA за Европа?

- Отделяме много време за създаването на нови напитки и това включва както самия продукт, така и опаковката. Специално за Европа искахме да направим FUZETEA по нова рецепта, която съответства на местните вкусови предпочитания. Предизвикателството, пред което се изправихме, беше да създадем най-добрия студен чай, готов за консумация, с отличен микс на вкусове, който в същото време да не е и прекалено сладък. Достигането до точния вкус е плод на много труд и любов. Понякога може да отнеме месеци или дори година. Не се отказваме, докато не постигнем желания резултат. И се забавляваме, докато експериментираме.

- Какво е новото и различното във FUZETEA?

- FUZETEA е уникална комбинация от чай, плодов сок и билки. Всяка от разновидностите предлага нетрадиционно съчетание от вкусове, които дават основание на хората да започнат да отделят време за себе си и да се откъснат за кратко от забързаното ежедневие. Ние създадохме дори бутилката във вид на пясъчен часовник, за да насърчим хората да се насладят на малко време само за себе си,  да се презаредят с енергия и да поемат глътка свеж въздух.

- Смятат те за гуру на добрия вкус ….

- Всеки в лабораторията за научна и развойна дейност се е посветил на вкусовете. Всеки продукт, който създаваме там, трябва да е невероятен. Това е нашето мото и хората имат нужда именно от това, когато избират каква напитка да консумират.

- Какво е най-важното при създаването на нов продукт?

- Един нов продукт трябва да предложи нещо различно и да изненада хората, но също така, и да им даде това, от което имат нужда. Даваме свобода на въображението си, но мислим преди всичко за потребителите: какво биха харесали в чаша чай, готов ли е за консумация, какви вкусове ще ги изненадат и ще им доставят наслада? Създадохме ли неповторим вкус, който наистина носи удоволствие?

- Откъде черпите вдъхновение?

- Следим непрекъснато новите тенденции в храната и вкусовите предпочитания и постоянно изискваме обратна връзка от потребителите, за да се уверим, че създаваме напитки, които биха консумирали. При разработването на FUZETEA се спряхме на най-популярните вкусове, но искахме да обогатим рецептата с нещо различно и неочаквано, като билки например. И, разбира се, ние винаги сме отворени за експерименти с нови вкусове, вдъхновени от цял свят.

- Как се родиха новите  вкусове на FUZETEA?

- В началото започнахме с класическите аромати, характерни за чая, като праскова и лимон, тъй като те наистина са обичани от хората. Обогатихме ги и сега вкусът е по-различен от всичко останало. След това помислихме за по-необичайни вкусови комбинации, прибавяйки нетрадиционни съставки като манго, хибискус и лайка. Това, което винаги сме искали, е балансиран вкус, който не е прекалено сладък, но не и прекалено горчив, съчетание между плодове и билки, които изкушават сетивата.

- Сложен ли е този процес?

- Правим проучване за всяка съставка, за да сме сигурни, че ще получим перфектния вкус. За нас това не е просто праскова – стараем се да направим вкуса й по-сочен, по-сладък, една идея по-кисел. След това се питаме дали наистина сме мислили извън рамките на очакваното. Разработваме нови смели вкусове, които правят студения чай наистина специален и това е стандартът, към който се придържаме. За създаването на подходящите комбинации е важен правилният баланс във вкуса на напитката  - сладка или горчива, натрапчива или с по-мек аромат.

- Как се консумира FUZETEA, за да му се насладим максимално?

- Отделихме много време, за да експериментираме и да подберем достъпни съставки, които всеки може да намери в най-близкия супермаркет. Това е много проста рецепта, но в същото време с невероятен  аромат. Налейте охладен FUZETEA в чаша с лед, добавете резенче лимон и листенца от свежа мента. Отпийте, насладете се и се отпуснете. Всъщност няма задължителни правила. Можете да се насладите на FUZETEA навсякъде и по всяко време.

- Кой е твоят любим вкус?

Трудно ми е да посоча, но определено черният чай с праскова и хибискус е страхотен!

- Какво следва? Има ли планове за други вкусове?

Не мога да споделя много, но имаме вълнуващи планове. Ще продължим да изненадваме хората с неочаквани вкусове. Очаквайте ги скоро!