Почти всички наши брандове имат по света алтернатива с малко или без калории – те формират над една трета от напитките, които продаваме. Но само благодарение на подсладителите можем да предложим тези варианти.

Защо използваме подсладители с малко или без калории?

Подсладителите с малко или без калории ни позволяват да предлагаме версии на нашите напитки с ниско или нулево количество калории и захар. Искаме да гарантираме, че има множество вкусни варианти на напитки за всички, включително за хората, които искат да намалят приема си на калории и захар. Те предлагат и на хората с диабет възможност за по-широк избор от храни и напитки.

Всъщност ние ползваме подсладители и в напитките ни със захар, за да намалим съдържанието на калории като цяло. Често смесваме подсладителите, за да получим най-добрите резултати.

Вижте как използваме подсладителите, за да намалим захарта в някои наши напитки:

Кои подсладители използва Coca-Cola?

Най-често използваните от нас подсладители са аспартам, ацесулфам-К, захарин и екстракт от листа на стевия (стевиол гликозиди).

В нашите продукти в България като Coca-Cola без захар, например, използваме комбинация от ацесулфам-К и аспартам. 

Как да разбера дали даден продукт съдържа подсладители?

Ние изброяваме всички съставки, които използваме, върху нашите опаковки и в интернет – включително подсладителите. По закон върху етикетите на храни и напитки с подсладители трябва да бъдат изписани думите „с подсладител“.

Безопасни ли са за всички подсладители?

Подсладителите се използват в цял свят от повече от век – в безалкохолните напитки, в дъвките без захар, в десерти, лекарства и йогурти. Всички подсладители, които ние използваме, се подлагат на редовни и стриктни тестове и са обявени за безопасни от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA).

Единствено изключение има при хората, родени с рядко генетично състояние – фенилкетонурия, които трябва да избягват аспартам, тъй като организмът им не може да преработва фенилаланин.

Могат ли подсладителите да ми помогнат да контролирам теглото си?

Когато се съчетаят с активен, здравословен начин на живот, подсладителите могат да помогнат за контрола над теглото – но сами по себе си не водят до загуба на тегло. Отрицателният енергиен баланс (изгарянето на повече калории от поетите) може да помогне за намаляване на теглото.

Могат ли подсладителите да се отразят на зъбите?

Подсладителите не насърчават образуването на зъбни кариеси. Лошите навици при устната хигиена са основната причина за зъбни кариеси и ерозия на емайла. Всяка храна или напитка, която съдържа захари и нишестета (ферментиращи въглехидрати) може да допринесе за образуването на кариеси, а киселинните храни и напитки могат да спомогнат за ерозия на емайла. Газираните напитки не са изключение. Но това се случва само ако не се грижите за зъбите си. Затова мийте си зъбите, посещавайте стоматолога си редовно и следвайте съветите му.

Могат ли хората с диабет също да консумират подсладители?

Да. Проучванията показват, че подсладителите с малко или без калории могат да помогнат на хората с диабет тип 2 да управляват състоянието си. За диабетиците е важно да контролират приема си на калории – а подсладителите им помагат за това. Ако имате диабет, консултирайте се с личния си лекар за съвет относно хранителната ви диета.