Sprite не е просто напитка, която споделяш с колегите на обяд, с любимия си човек вечер или с приятели по време на щадящо съседите седмично парти. Sprite е напитката, която предизвиква инстинкта ти да се забавляваш по най-смелия начин.

В момента, в който чуеш онова подстрекаващо „цсссс“ и свежият цитрусов аромат на Sprite излезе от кена или бутилката, вече си се слял с най-видимите артефакти на вечната младост и вечния бунт в градската среда. Графитите. Скейтърските зони. Гъвкавата красота на брейк танцьорите. Нахалният талант на бийтбокс изпълнителите. Паркурът, който побеждава и най-екстремния маршрут и ни показва колко малки и нищожни са превозните средства.

Sprite е жаждата да дишаш и живееш с оборотите на онези артисти и чешити, способни да превърнат всяка част от града в магнетична сцена. Именно затова най-свежият летен бранд одухотворява българските градове с фестивала за градски изкуства и спортове Sprite Urban Fest.

Всичко започна преди повече от 10 години със Sprite Graffiti Fest, който през 2015 се превърна в Sprite Graffiti Academy. Новосъздадената академия подкрепя прогреса на графити артистите в страната, организирайки поредица от събития с участието на успешно реализирали се у нас и по света таланти. Така младите райтъри имат шанса да усъвършенстват своите умения и да намерят вдъхновение за своята бъдеща професионална реализация.

През 2017 година Sprite привлече и останалите градски изкуства и спортове, давайки естественото продължение на инициативата си със Sprite Urban Fest. Така за първи път фестивалът излезе от рамките на София и провокира младия дух на още 4 града – Бургас, Варна, Пловдив и Благоевград.

Sprite Urban Fest 2017 се проведе под мотото BornToBeFREEsh, стартирайки от морските столици Бургас и Варна. В него се включиха графити артистите KONTE, RUST2, MODE, JAHONE, TASK и още много популярни градски таланти.

В началото на август Sprite Urban Fest преобрази пространството пред Пантеона в Морската градина в Бургас с 6-метрови платна за рисуване на графити и изграждане на мобилен скейт парк. Летните градуси се качиха още повече с брейк танците на Electric Force, паркур демонстрациите на FreeRun и скейтърските трикове на 5High.

Любимата на всички туристи Морска градина във Варна също се превърна в скейт парк, графити работилница и арена за паркур демонстрации. И в двете морски столици жегата и жаждата за Sprite бяха усилени от изпълненията на Skiller и Jahmmi Youth и сетовете на талантливата DJ Akasha.

Следващата спирка на Sprite Urban Fest 2017 беше площадът пред Общината в Пловдив, превърнат в арена на градски изкуства и екстремни спортове. Скейт демонстрации, уроци по графити, първи стъпки в брейка и качване на адреналина с паркур работилници бяха само малка част от активностите, които Sprite Urban Fest бе приготвил за доброто настроение на младите хора на Пловдив в края на лятото. Skiller и Jahmmi Youth отново раздвижиха бийтбокс феновете, а DJ Akasha доказа за пореден път, че е сред най-добрите жени, заставали зад пулта у нас.

След фурора, който предизвика в Бургас, Варна и Пловдив, urban коктейлът на Sprite освежи Борисовата градина в София. Мобилните скейт, паркур и графити инсталации бяха издигнати около Езерото с Лилиите, където артистите на Sprite Urban Fest 2017 създадоха незабравимо парти насред софийската носталгия по отиващото си лято.

Горещият сезон на Sprite обаче продължи дори през октомври – на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград към феста се присъединиха отново много почитатели на градските спортове и изкуства. И имаше още повече съдрани дънки – не защото е модерно, а защото е време да живееш. Време да усетиш инстинкта на Sprite.