Много пластмасови изделия за еднократна употреба като бъркалки за кафе, сламки за пиене, клечки за уши, ще бъдат забранени в Европейския съюз от 2021 г., ако се стигне до окончателно приемане на законодателното предложение. Както и да се развият нещата в Европейския парламент, твърде вероятно е след две години да няма пластмасови сламки за пиене. Какви са алтернативите на това толкова популярно изделие, разказва Coca-Cola Journey Germany.

Няма спор, че сламките за пиене са забавни. Те обаче са и много полезни, и то не само след стоматологични процедури. Сламките са незаменими при коктейли с натрошен лед или ментови листа, при студени шейкове или ледено капучино, например. Дори червилото се запазва по-дълго, ако пием със сламка...

Материалът на сламките е претърпял много промени през годините. Най-старата намерена сламка например със сигурност не е продукт за еднократна употреба - това е тръба от чисто злато, украсена с лапис лазули (вид скъпоценен камък със син цвят). Открита е в шумерска гробница и се предполага, че е била използвана за пиене на бира около 3000 г. пр. н.е. Древните шумери не са единствените, които са използвали такова приспособление. Подобни „уреди“ са открити в различни части на света с различни форми и материали. Хиляди години по-късно сламките получават вида, който познаваме днес. Толкова сме свикнали с тях, че изобщо не се замисляме, когато ги ползваме. С какво обаче може да ги заменим?

Как се пие през стъкло, хартия или бамбук?

Много е възможно една от тези сламки да стане следващото най-любимо нещо след чаша ледена кола 

1. Стъкло

Разбира се, че е крехко. Но пък е красиво, блестящо и прозрачно. Колкото и здрава да изглежда стъклената тръбичка, човек винаги трябва да има едно наум. Известно предимство е, че може да се мие в машина и няма риск по отношение на хигиената. Ако не я изпуснете, със сигурност дълго ще се наслаждавате на красиво допълнение към чашата с любимата напитка. Все пак никак не е препоръчително да се използва за детски партита.

2. Метал

Първото усещане на метал в устата не е най-приятното, може дори да напомни за посещение при зъболекаря. Но се свиква още след първата глътка. Мие се в съдомиялна машина и за разлика от крехкия си стъклен събрат, става за всякакви партита. Може дори да се получи интересен тренд за лични, защо не и гравирани, метални сламки в чантите си.

Със сигурност не е лесно точно тази сламка да се счупи. На практика тя е вечна. Много е вероятно обаче да изисква допълнително почистване, тъй като, каквото и да остане отвътре, няма как да се види отвън и може да се получи доста неприятно за пиещия.

Пластмасовата сламка вече има много алтернативи…

3. Бамбук

Бамбукът изглежда добре, стои добре в чашата и не променя формата си. Този естествен продукт със сигурност трябва да се мие ръчно, включително с мини четка. Бамбукът не трае вечно, но може да се използва многократно. Бамбуковото стъбло не се нуждае от допълнително оформление, за да се използва за пиене, то просто расте. И всяка сламка е уникална. Една опаковка съдържа сламки с голям, малък и среден диаметър – за различни напитки и потребности. Природата е помислила за всичко.

4. Хартия

Преди пластмасовата сламка да започне триумфалния си марш, дълго време на тази територия властваше сламката от хартия. Днес тя се завръща. Както и други подобни продукти обаче има много кратък живот -често преди напитката да е свършила. И това трудно може да се промени. Но пък цветните хартиени сламки са идеални за всякакви детски партита.

5. Трева

Сламките от обработени треви може би са най-близо до сламките от истинска слама. Разбира се, те са чисти, без алергени, леки и удобни. Всеки, който пие от такава сламка, обаче трябва да е доста бърз, защото след 15-ина минути тревата просто омеква. Така че, ако искате да се наслаждавате на напитката си по-дълго време, ще трябва да изберете друг вид сламка.  

…някои са снабдени дори четчици за почистване

6. Ябълки

Да, има такова нещо. Ябълкова сламка за пиене. Прави се от изсушено пресовано ябълково пюре – по-точно от това, което остава след като се изцеди сокът от плода. Прилича на макарон, но всъщност е звездата по устойчивост на сламките за пиене, защото след употреба може просто да се изяде. Така към любимата напитка получавате и хрупкав ябълков чипс. Подобно на тези от трева и хартия обаче с ябълковата сламка също не бива да се заседявате с пълна чаша, тъй като бързо омеква. И освен, че с нея вече не може да се пие, не може да я използвате и като хрупкав ябълков чипс.

Все пак е непобедимо устойчива и все още е единствена сламка за консумация. При това – сладка!

С глобалната си инициатива „Свят без отпадъци“ компанията Кока-Кола се ангажира до 2030 г. да събира и рециклира еквивалента на всяка бутилка или кен, които продава. Обяви целта си да направи опаковките си 100% рециклируеми до 2025 г., както и да използва 50% рециклиран материал в бутилките и кеновете до 2030 г. Повече информация за „Свят без отпадъци“ може да намерите тук.