Според изследване на Института за финансови проучвания и иновации в Пловдив, проведено през април и май 2019 г., процентът на гражданите, които проявяват редовно активност за опазване на чистота и намаляване на отпадъците, се движи между 25 и 30. Нашите приятели от платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ обаче не се притесняват от този сравнително малък процент, защото вярват, че ще успеят да запалят за каузата #БезОтпадъци поне още 10-15 на сто от гражданите на Пловдив. Нямаме никакви съмнения, че ще успеят. Вижте защо:

Много или малко са 10%

Според цитираното проучване, общият дял на хората, които някога са участвали в акции за почистване на публични зони, или които се опитват понякога да не използват пластмасови прибори и торбички за еднократна употреба, или които отвреме-навреме участват в разговори за разделно събиране на отпадъци, варира между 40 и 50%. Именно сред тях могат да бъдат открити нови 10-15% от населението, които имат потенциал да станат активни последователи и посланици на принципите за живот без отпадъци, като бъдат мотивирани да събират разделно отпадъците си, да участват активно в поддържане на публични пространства и да направят малки, но значими промени в ежедневието си.

„Ако успеем да превърнем още 10% от гражданите от пасивни в активни последователи на принципите за живот без отпадъци, значи сме постигнали целите си“, казва Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ *

Акциите за облагородяване на различни места в Пловдив започнаха с преобразяване на част от сивите контейнери за отпадъци 

За да се случи това платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ започна активно да разширява обхвата на своите акции с мото #БезОтпадъци. И докато през първите месеци от работата й фокусът беше най-вече върху подкрепата за Чисти събития, през юни, юли и август организацията проведе нови социални експерименти, образователни дейности, творчески намеси в градската среда и конкретни стъпки за облагородяване на няколко зони в града. И ето, че освен да бъде по-чист, Пловдив вече може да бъде и по-красив, благодарение на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Да намалим замърсяването

Естествено през лятото броят на събитията в Пловдив стана още по-голям. До момента платформата е подкрепила с организация за разделно събиране на отпадъците и тяхното оползотворяване над 20 големи инициативи, обучени са над 20 организатори на събития и над 40 доброволци за принципите за организиране на Чисто събитие, а чрез тези усилия БГ Бъди активен физически достигна до над 200 000 човека. И работата продължава.

Лятно меню #БезОтпадъци

Лятото в Пловдив изобилства от фестивали за храни и напитки. За щастие тази година значителна част от опаковките от този тип фестивали бяха събрани разделно и оползотворени, благодарение на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. Доброволците на платформата осигуриха контейнери и организация в подкрепа на Plovdiv Food Park Fest, Две-три бири Фест и StreetFood&ArtFestival. По-важният ефект от участието им на тези събития обаче е, че организаторите и участващите търговци се убедиха, че има смисъл да следват принципите за чисти събития и да намаляват употребата на еднократни прибори. Безспорен е приносът на организаторите на Две-три бири Фест, които непрекъснато призоваваха от микрофоните гостите да изхвърлят разделно опаковките от напитки и храна и насърчаваха употребата на съдове за многократна употреба. Само на тези две събития са събрани над 250 кг стъкло и  почти 100 кг пластмаса.

В духа на Чистите събития самите организатори на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ прилагат същите принципи и в своята дейност. За да избегнат раздаването на хартиени материали по време на големите събития, те създадоха свои собствени курабийки с логото на инициативата и посланието #БезОтпадъци. В момента екипът е зает и със създаването на преносими пепелници от рециклируеми материали, в които пушачите ще могат да събират угарките си по време на разходки или публични събития.

#БезОтпадъци в центъра на Пловдив

Едно от най-емблематичните събития, с които си партнира „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ това лято, е COCA-COLA THE VOICE HAPPY ENERGY TOUR в Пловдив, което привлече повече от 10 000 посетители. В шест информационни къта на платформата за чиста градска среда те можеха не само да предадат за рециклиране опаковките от своите храни и напитки, но и да поговорят с доброволците как да намалят отпадъците в ежедневието си. Момичетата от 4Magic и влогърът Стан се превърнаха в застъпници на идеята за чиста среда, като се снимаха с посланието на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ за град  #БезОтпадъци. Още по-важното е, че близо 90% от генерираните отпадъци бяха събрани за оползотворяване.

#БезОтпадъци в полите на Родопите

Музикалният фестивал Electric Orpheus стана първото Чисто събитие в партньорство с АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ

Край Пловдив се проведе и първото събитие, което максимално близо следваше идеята за Чисто събитие. На десетото издание на музикалния фестивал Electric Orpheus беше създадена организация за насърчаване на използването на прибори за многократна употреба, стриктно разделно събиране на отпадъците, промотиране сред гостите на идеята за живот #БезОтпадъци, работилници за рециклиране и, естествено, финална акция за почистване на мястото. Пилотното издание на Чисто събитие се радваше на голяма подкрепа от посетителите на тридневния фестивал, обединяващ забавления, музика, дейности на открито и спортни занимания във Вила Юстина. На място бяха събрани 150 кг стъкло, 56 кг пластмаса и 124 кг хартия.

Марица #БезОтпадъци

Близо 60 доброволци се включиха в почистването на река Марица и остров Адата

Едно от различните събития, посветени на намаляването на отпадъците в Пловдив, беше изграждането на сал от рециклирани материали, събрани при почистването на остров Адата и река Марица. В събитието за почистване на реката и острова участваха около 60 доброволци. Събитието бе част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Да рециклираме повече и по-добре

До момента само от събития под шапката на платформата “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” са събрани 228 кг пластмасови опаковки, 90 кг хартия, 402 кг стъклени опаковки и 300 кг общи отпадъци по време на различни събития и инициативи. Проведени са над 20 уъркшопа за рециклиране и намаляване на отпадъците с граждани на Пловдив. През летните месеци насърчаването на разделното събиране на отпадъци на различни групи пловдивчани продължи с нови инициативи.

Офис #БезОтпадъци

В изследването сред жителите на Пловдив беше посочено, че една от пречките хората да събират редовно отпадъци за рециклиране е липсата на контейнери за разделно събиране в паркове, заведения, публични пространства и офиси. Естествено, активистите от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ не пропуснаха този факт и през юли започнаха акция към компании, спортни зали и заведения, на които изпратиха комплект от материали – сглобяеми кошове за разделно събиране, кратък наръчник, стикери и надписи и др. До края на годината най-малко 30 офиса в Пловдив ще станат част от мрежата корпоративни партньори на платформата. Сред тях до момента са Националния съюз на доброволците, Младежки Червен кръст, WOW GYM, Студио 4К, Детска Занималня Киколина, дизайн студио I PRO, Млaдежки уеб портал Mediacafe.bg, ЛюВиК ООД, Студио за печат А4, Център „Рада Киркович“ и др.

#БезОтпадъци от сутрин до вечер

В горещите летни вечери посетителите на Цар-Симеоновата градина в центъра на Пловдив и на т.нар. джобен парк в кв. Тракия можеха да се забавляват и да учат нови неща за живота #БезОтпадъци заедно с доброволците на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. Чрез две забавни образователни игри децата лесно запомниха  къде и как да изхвърлят различните видове опаковки. Техните родители също научиха нови неща, като например защо има смисъл отпадъците да се изхвърлят разделно и какъв е процесът на събиране и рециклиране на суровините.

В по-прохладните късни часове пловдивчани се радваха на специални кино прожекции в парковете на града, организирани от StreetFood&ArtFestival. И, съвсем естествено, доброволците на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ помогнаха освен прохладно и забавно изживяване Лятното кино в Пловдив да бъде и чисто събитие.

 

*Платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ се подкрепя от Фондация Кока-Кола като част от визията за Свят без отпадъци