Какво ще стане, ако химическото рециклиране промени радикално начина, по който се рециклира пластмасата?

Може ли наистина този процес да превърне нерециклируема пластмаса от стари бутилки, дрехи и продукти от ежедневието в чисто нови пластмасови бутилки? Този въпрос зададохме на Мариа Луиса Поли, технически директор на компанията Кока-Кола за Централна и Източна Европа, която наскоро стана част от надзорния съвет на DEMETO (европейски консорциум, разработващ технология за химическо рециклиране).

Maria Luisa Polli
Мариа Луиса Поли, технически директор на компанията Кока-Кола за Централна и Източна Европа

- Какво представлява химическото рециклиране и защо тази информация е толкова важна и вълнуваща за индустрията?

- Това е химически процес, който може да превърне нерециклируемата до този момент пластмаса (PET) в нови бутилки, дрехи и други продукти от ежедневието. В момента РЕТ се рециклира механично, за което е нужна скъпа техника за сортиране, раздробяване и измиване на пластмасата. Процесът работи добре, но за рециклирането на РЕТ с цел производство на нови опаковки за храни и напитки – т. нар. PET пластмаса за хранителни цели – може да се използва само съществуващата пластмаса, която вече е била с хранителна цел. Един от основните проблеми с рециклирането на РЕТ е ограниченото предлагане на висококачествена пластмаса за хранителни цели на пазара. Това го прави по-скъпо от новата PET пластмаса, а и означава, че много пластмаса в крайна сметка не може да се рециклира, свършва на сметището, изгаря се или се оказва по улиците и в океаните ни, замърсявайки ги.

Всъщност само 20% от цялата РЕТ пластмаса в момента се рециклира, което показва колко голяма част от нея така и не се връща във веригата за създаване на стойност. Наистина важното и вълнуващото по отношение на химическото рециклиране е, че всяка РЕТ пластмаса може да бъде ползвана за направата на такава за хранително-вкусовата индустрия – не само използвани пластмасови бутилки, но и отпадъци, събрани от океаните, както и пластмаса от други източници, например полиестерни платове. В крайна сметка, ако всичката пластмаса може да бъде рециклирана, тогава този вид отпадъци може да остане в миналото.

- Какво представлява консорциумът DEMETO?

- DEMETO е консорциум на партньори, които заедно полагат усилия да направят химическото рециклиране на РЕТ устойчив, печеливш и мащабен процес. Основан от Европейския съюз, DEMETO работи, за да вдъхне живот на революционна технология, изобретена от швейцарски стартъп – gr3n. Технологията може да разгради PET на основните ѝ компоненти – етиленгликол и терефталова киселина – използвайки микровълнови лъчения за ускоряване на процеса. От този процес DEMETO получава името си: DEpolymerizationbyMicrowavETechnolOgy (Деполимеризация чрез микровълнова технология). „Деполимеризация“ звучи много сложно, така че, ако трябва да го обясним възможно най-просто, представете си да разрушите къщата си до песъчинки и след това да я изградите отново.

Едно от най-забележителните неща в технологията на gr3n е, че тя може да бъде приложена за много различни форми на пластмаса, например килими и платове, което позволява рециклирането на различни форми на РЕТ, които в момента са нерециклируеми.

- Каква е ролята на компанията Кока-Кола в този процес?

- DEMETO и компанията Кока-Кола споделят общ интерес към затварянето на цикъла на кръговата икономика на пластмасата. Като член на надзорния съвет на DEMETO, ние сме част от комисия от външни заинтересовани страни, които ще подкрепят партньорите на консорциума и ще осигуряват обратна връзка, давайки му насоки. Като дългогодишен защитник и с роля в рециклирането на РЕТ, имаме огромни познания, които можем да споделим, както и много експерти за партньори в нашата верига на доставки, които могат да помогнат. Искаме да бъдем в челните редици на такива революционни технологии, тъй като те могат да ни помогнат да постигнем нашата визия „Свят без отпадъци“. Поставили сме си за цел всичките ни пластмасови бутилки да съдържат поне 50% рециклиран материал до 2030 г. Търсим най-бързите начини да постигнем тази цел и то по-рано. Подобна технология открива точно такава възможност.

- Кои други компании са в надзорния съвет на DEMETO?

- С нас в надзорния съвет са 16 други големи индустриални играчи, включително топ брандове в производството на домашен текстил, спортни стоки, мода, стоки за дома и личната грижа и други компании за храни и напитки. Участват и компании за преработка на пластмаса, за събиране на отпадъци и за рециклиране. Този проект е подходящ за много различни индустрии и завладя въображението на играчи по цялата верига на стойността на РЕТ пластмасата. За нас е важно бутилка да се превърне в нова. За други решението е всяка дреха да се превърне в нова. За всеки един от нас това е перфектен пример за кръгова икономика, при която възстановяваме продукти и материали, за да можем да ги използваме отново и отново.

- Колко време ще е нужно, за да достигне химическото рециклиране промишлено производство?

- Осъзнаваме, че тази технология трябва да бъде финализирана и разширена, но вървим в правилната посока. DEMETO планира да узакони технологията си през следващите няколко години и да има реактор в промишлен мащаб до 2021 г. Бих казала, че ще са нужни поне пет години преди тази и други конкурентни технологии за химическо рециклиране да бъдат на разположение в индустрията. Системата на Кока-Кола обаче може да види ползите от това по-рано. Надеждата ни е да започнем да въвеждаме този рециклиран материал в нашата верига на доставки и така да се придвижим към целта ни – да използваме 50% рециклируем материал в PET бутилките ни до пет години.

-  „Свят без отпадъци“ е дългосрочна глобална стратегия на компанията Кока-Кола, ще има ли нови партньорства в подкрепа на инициативата?

- Абсолютно! Потребителите в цял свят очакват компании като нашата да бъдат лидери и да направят света без отпадъци възможен. Това стои зад нашата визия „Свят без отпадъци“ - да създаваме, събираме и сключваме партньорства, за да гарантираме, че рециклираме еквивалента на 100% от опаковките, които продаваме. Но не можем да направим това сами. Искаме да си партнираме с други, да бъдем част от мащабно решение и да гарантираме, че иновативните химически технологии като разработваната от gr3n и други компании ще бъдат успешни. Индустрията трябва да има на разположение серия от решения, които могат да работят в различен мащаб и при различни условия. Ще работим усилено, за да намерим и да помогнем за развитието на различни иновативни решения, които ще подкрепят кръговата икономика на РЕТ пластмасата и ще оставят световния проблем с отпадъците от опаковки в миналото.