Ако науката все още не е съвсем категорична по въпроса кога точно се ражда вселената, в света на безалкохолните напитки началото на всичко е повече от ясно: Големият взрив се случва през 1886 година. И по-точно на 8 май. Ден като всички останали за обикновената аптека Jacobs’ Pharmacy в Калъмбас, САЩ, и вероятно за целия останал свят.  

В следващите 133 години обаче историята ще превърне този ден в паметна за цялата индустрия дата, а името на напитката, създадена от никому неизвестния аптекар Джон Пембъртън - в легенда. Защото днес Coca-Cola е най-известната и най-продаваната безалкохолна напитка в историята и най-разпознаваемата марка в света.

Популярната Coca-Cola е в основата на Компанията Кока-Кола, която днес предлага повече от 500 марки напитки и 4 300 продукта по целия свят.

Първата глътка Coca-Cola

Напитката, която даде най-известния вкус на света, се сервира за първи път в Jacobs’ Pharmacy на 8 май 1886 г. Д-р Джон Смит Пембъртън, местен фармацевт, произвежда сиропа за Coca-Cola и носи каната с новия продукт надолу по улицата до аптеката на Джейкъбс. След тест от вероятно първата фокус група в историята на маркетинга – самия Джейкъбс и клиентите на аптеката в момента, първите чаши сироп, разредени със сода получават оценка „отлично“. Така стартират продажбите на новата напитка, която е едновременно вкусна и освежаваща – характеристики, които стават и първия рекламен слогън на Coca-Cola. До края на паметната 1886 година се продават средно по 9 напитки на ден.

Счетоводителят на Пембъртън - Франк Робинсън, влиза в историята като кръстник на новата напитка. Нарича я Coca-Cola и, убеден в атрактивния ефект на двете букви „C“ на рекламни материали, създава логото, като използва ръкописния шрифт на Плат Роджърс Спенсър.

От 1899 г. вече и в бутилка

Производството на Coca-Cola в бутилки започва след подписването на първия договор за бутилиране през 1899 г. Използват се бутилки в стил Hutchinson.

Легендарната контурна бутилка е дело на Аликзандър Самюелсън и се появява през 1915 година. Тя е един от най-известните, разпознаваеми и обичани силуети в света и със сигурност е най-известната бутилка, създавана някога. Само 5 години по-късно, през 1920 г., във Франция започва да работи първата в Европа бутилираща компания на Coca-Cola.

Coca-Cola идва в България през 1965 г.

България е първата страна от бившия социалистически лагер, която започва да произвежда Coca-Cola през 1965 година. За първи път логото на легендарната напитка се изписва на кирилица.

През 2017 г. логото отново е на кирилица в една от най-вълнуващите кампании на любимата напитка, вдъхновена от уникалните български шевици