В световен мащаб 130 милиона души в повече от 190 страни пият Fanta поне веднъж на ден. В България това е любимата газирана напитка с вкус на портокал. За да ти обясним как се превърна в символ на забавление, ценни мигове на игра с приятели и най-голямата марка с различни вкусове в света, представяме 10 важни исторически факта, които вероятно не знаеш за Fanta.

1. Рецептата на най-предпочитаната напитка с вкус на портокал в света е създадена през 1955 г. в Неапол, Италия. Известно време се произвежда само там и само от местни цитруси.

2. Fanta е втората най-стара марка на компанията Кока-Кола и втората по големина марка извън САЩ.


3. Името Fanta идва от думата FANTAise (фантазирам).

4. Известният индустриален дизайнер Реймънд Луи проектира между 25 и 30 предложения за бутилка и лого на Fanta, преди да изберат познатата оребрена бутилка.

5. Fanta пристига в САЩ през 1960 г. и бързо покорява други пазари, включително Латинска Америка и Южна Африка. 

6. До 1969 г. Fanta е най-продаваният портокалов вкус в света и започва позициониране чрез изкуство, изпълнено с цвят.

7. Fanta идва в България през 1993г. и до края на 90-те години на миналия век се превръща в предпочитания портокалов вкус.

8. Между 2000 и 2008 година Fanta влиза в територията на игривото въображение, приканвайки тийнейджърите да бъдат креативни и спонтанни. И една идея по-малко сериозни. Започва кампанията Fantanas в САЩ.


9. От 2017 Fanta е с нов външен вид – щура бутилка с наситена цветна визия и невероятни плодови вкусове за теб и всички тийнейджъри на планетата.

10. Днес Fanta e най-големият бранд, предлагащ различни вкусове в света.