Особености на БГ закуската | Cappy

Особености на БГ закуската | Cappy

В един идеален свят вероятно утрините на средностатистическото семейство започват около маса със здравословна закуска за още по-идеален старт на деня. Децата са облечени и подредени, и в прекрасно настроение за училище или детска градина. Родителите са свежи, отпочинали и безкрайно отзивчиви за всякакви въпроси и желания. А масата прелива от пресни плодове, домашно приготвена закуска без никакви тестени храни и полуфабрикати…

 

В живия живот обаче нещата често са далеч от подобна идилия. Обикновено сутрин всички бързат и нищо не е на мястото си. Децата рядко са тихи, а още по-рядко са щастливи от ранното ставане. Но обикновено всички са гладни. Дали обаче закусват? И какво? Отговорът на този въпрос потърси Cappy в национално проучване за хранителните навици на българите. Изследването, с фокус върху закуската, е извършено от Алфа Рисърч* и беше представено на специално събитие.

 

 

Проучването е част от стремежа на Cappy да инициира диалог с потребителите за здравословното хранене и предоставяне на полезна информация за балансиран и пълноценен начин на живот. В тази мисия Cappy си партнира с д-р Мария Николова, водещ специалист диетолог, асистент към Медицински университет - София, специалност „Хранене и диететика“, която акцентира върху добрите хранителни навици и значението на приема на минерали и витамини сутрин. Гост на събитието бе победителят от второто издание на Master Chef Севда Димитрова, която показа няколко бързи, лесни, но много вкусни и полезни закуски.

 

Какво показват данните?

 

Добрата новина е, че повече от половината българи закусват – 57%. Лошата е, че горе-долу толкова – 43 на сто, пропускат първото хранене. А то е най-важното за деня, категорични са специалистите-диетолози. Освен това в традиционната българска закуска почти не присъстват пресни плодове -  80% от закусващите не консумират плодове сутрин за сметка на сандвичи с хляб и колбаси, принцеси, банички, кифли и други тестени храни, което е в противовес със съветите на експертите. Според тях набавянето на витамини и минерали е важно да се случва сутрин, когато мозъкът се нуждае от енергия, а плодовете са идеален вариант, доставяйки лесно усвоими, натурални прости захари.

 

 

„За силен старт на деня и събуждане на метаболизма е нужна балансирана закуска, с която да се достави на тялото нужната енергия, макронутриенти и  необходимите витамини, минерали и фибри, за да посрещаме с енергия всекидневните си задачи“, обясни д-р Мария Николова. Тя отчете като добра тенденция факта, че 59% от закусващите, които сутрин пият сок, предпочитат 100% натуралните сокове. Част от анкетираните споделят също, че посягат към храна или напитки извън основните хранения – между закуската и обяда и между обяда и вечерята, като повечето определят нуждата от енергия като водеща.

 

Закуска в бутилка – бързо, полезно и вкусно

 

Интересен акцент от проучването е, че значителна част от анкетираните са наясно с ползите от закуската - 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я асоциират със здраве. Но въпреки това почти половината българи не закусват и една от основните причини за това е липсата на време.

 

„Важна е ежедневната консумация на храна с висока биологична плътност, т.е. богата на витамини, минерали, биологично активни вещества, което поддържа здравословен баланс и антиоксидантната защита в организма, подкрепя имунната защита, подобрява когнитивните ни възможности и концентрацията и носи цялостни ползи за организма ни, а новите 100% плодови и зеленчукови сокове и смутита на Cappy са надеждно решение за натовареното ни забързано ежедневие. Една напитка се равнява на една порция плодове, достатъчна да осигури необходимата енергия за добър старт на деня“, изтъкна д-р Николова.

 

Новите 100% плодови продукти Cappy+ и Cappy Smoothie запълват нарастващата нужда от бърз и лесен, надежден продукт за забързания градски човек, осигуряващ така необходимите хранителни вещества, витамини и минерали, както за пълноценен старт на деня, така и като порция свежест между храненията. Cappy+ и Cappy Smoothie отговарят на най-високите стандарти за качествен състав, като тонизират тялото сутрин и дават енергия. Те са лесен и добър начин да се набави част от необходимата дневна порция витамини и минерали за ден.

 

Cappy Smoothie е съчетание от 100% плодови сокове и плодови пюрета. Продуктът не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и добавена захар. Създаден е от прецизно подбрани плодове. Комбинацията от истински плодови вкусове (не от концентрат) и полезни хранителни вещества в удобна опаковка носи усещане за ситост и доставя на тялото необходимите витамини и минерали.

 

 

Cappy+ е съчетание от 100% сок от плодове и зеленчуци, обогатен с витамини и минерали, който не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и добавена захар. Серията Cappy+ осигурява значителна част от препоръчителния дневен прием на витамини и минерали според Физиологичните норми на хранене на Министерството на здравеопазването. Така например, Cappy+ с витамин С осигурява 72% от препоръчителния дневен прием при мъжете и 84% при жените, като витаминът С участва активно в белтъчната, мастна и въглехидратна обмяна на организма. Продуктът Cappy+ с магнезий предоставя с една доза 112.5 мг, т.е. 32% от необходимата доза при мъже и 37% от необходимата доза при жени, като магнезият е необходим за нормалната дейност на мускулите.

 

Резултатите от проучването на Cappy и Алфа Рисърч може да видите тук

 

Разгледайте тук инфографика за хранителните навици на българите.

 

* Алфа Рисърч е най-голямата независима агенция в България, с над 20-годишен опит, доказала точността и обективността на своите резултати и прогнози.