Цветните кодове с хранителни стойности на етикетите

Цветните кодове с хранителни стойности на етикетите

Като компания отдавна вярваме, че е важно хората да получават ясна и точна информация за хранителния състав на това, което консумират, за да могат да направят по-здравословен и по-информиран избор. Съвсем скоро ще забележите някои промени в етикетите на част от нашите напитки. Въвеждаме на българския пазар нови цветни кодове за хранителните вещества в любимите вкусове Coca-Cola, Fanta и Sprite. Новите етикети са разработени на базата на нещо, което вече работи - настоящата монохромна схема за етикетиране, позната в много европейски страни.

 

Какво се опитваме да постигнем по този начин? Нашата цел е да предоставим наистина точна и лесно забележима полезна информация на лицевата страна на опаковката.

 

Разликата е, че сега добавяме икони не само за енергия/калории, а и за захари, сол, мазнини и наситени мазнини, а цветовете ще се използват, за да се подчертае съдържанието на тези хранителни вещества в нашите напитки.

 

Цветната схема е идентична с тази, която се използва във Великобритания и Ирландия, и която доброволно подкрепяме от 2014 г. насам. Обявените хранителни стойности са за 100ml и са в цветовете на светофара - червено, кехлибар и зелено, за да помагат на потребителите ни да изберат подходящите за тях напитки в зависимост от нуждите и начина им на живот.

 

Натрупахме много положителен опит в Обединеното кралство и взехме под внимание мненията и обратната връзка от специалистите по хранене, научните среди и потребителските групи по тази схема за етикетиране. След много дискусии смятаме, че е важно да разберем разликата, която цветните кодове върху етикетите могат да направят за разбирането, осведомеността и поведението при пазаруване. Ще ги тестваме в няколко  европейски страни, включително и в България, и ще споделим публично нашите изводи като част от ръководения от ЕС процес на оценка на различните варианти за етикетиране за Европа

 

Засилената ни работа в тази посока стартира в резултат на заключение от Проучването на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ от 2017 г. за затлъстяването. Изследването показва, че „светофарните системи имат потенциал да увеличат броя на хората, които правят по-здравословен избор, с 18%, което води до 4% намаляване на приема на калории“.

 

Като компания правим редица промени в нашето портфолио, за да помогнем за създаването на по-здравословна хранителна среда. Споделяме ангажимента за намаляване на калориите на UNESDA, който в България следваме чрез Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, за да подпомогнем препоръките на Световната здравна организация за дневен прием на захар* - намаляваме захарта в много от нашите напитки, предлагаме по-малки размери на опаковката и поддържаме дългогодишния ни ангажимент за отговорен маркетинг.

 

Предоставянето на ясна, лесно разбираема и смислена информация отпред на етикетите е още една стъпка към изпълнението на нашите ангажименти. Въвеждането на цветна схема за хранителите стойности върху опаковките улеснява хората в спазването на препоръките на СЗО, без да се налага да изчисляват сами нивата на съставките в предпочитаните напитки. А това, което е важно за потребителите, е важно и за Кока-Кола като компания.

 

*Насоките на СЗО за добавени захари са в размер на не повече от 10% от дневния прием на калории, което означава по-малко от 50 г на ден.