Skip to content

Споделяме щастие от 1886

Coca-Cola е най-известната и най-продаваната безалкохолна напитка в историята, както и най-разпознаваемата марка в света.

1886

първата глътка

Coca‑Cola се сервира за първи път в Jacobs’ Pharmacy на 8-ми май 1886 г. До края на тази паметна година са продавани по 9 напитки на ден.

напитката получава име

Счетоводителят на компанията Франк Робинсън нарича напитката Coca-Cola и, убеден в атрактивния ефект на двете букви C на рекламни материали, създава логото, като използва ръкописния шрифт на Плат Роджърс Спенсър.

1899

вече и в бутилка

Производството на Coca-Cola в бутилки започва след подписването на първия договор за бутилиране през 1899 г. Използвали са се бутилки в стил Hutchinson.

1900

обичана от звездите

Звездата от мюзикъли и водевили, обаятелната певица и актриса Хилда Кларк е първата известна личност, която се появява на постери и други рекламни материали на Coca-Cola, включително и разделители за книги.

1915

контурната бутилка

Дизайнът на прототипа на контурната бутилка на Coca-Cola е дело на Аликзандър Самюелсън.

1921

целогодишно щастие

Слоганът “Thirst Knows No Season” ("Жаждата не познава сезони") допринася за позиционирането на Coca‑Cola от лятна напитка в източник на наслада през цялата година.

1929

fountain чаша

Дебютира fountain чашата на Coca-Cola, онази, която прилича на камбанка и всички обичат.

1931

дядо коледа изпива първата си Coca-Cola

Художникът Хадон Сандблом създава първата си илюстрация, в която Дядо Коледа си почива с Coca-Cola.

1942

за по-кратко - coke

Героят Sprite Boy се появява в рекламните материали, за да ни обясни, че Coca-Cola и Coke са имена на един и същ продукт.

1947

метален диск

Въведена е метална табела във формата на червен диск с диаметър от 30.48 до 121.92 см.

1950

на корицата

Coca‑Cola е първият продукт, който се появява на корицата на списание Time.

1960

здрасти, кен

Coca-Cola започва да се предлага в 340-грамови кенове.

1963

джингъл суинг

Започва рекламната кампания “Things Go Better with Coke” ("Всичко върви по-добре с Coke"). По радиото поп-изпълнители като The Supremes, Рей Чарлс, Арeта Франклин, Jan and Dean, Рой Орбисън и The Coasters се заиграват с джингъла в уникалните си стилове.

1965

кока-кола идва в българия

България е първата страна от бившия социалистически лагер, където започва бутилиране на Coca-Cola.

1969

червено и бяло

Представена е нова графична идентичност на продуктите с марка Coca-Cola. Основните цветове на логото и съпътстващите елементи са червено и бяло.

1971

да почерпиш света с coca-cola

Първо радио, а впоследствие и телевизионна реклама, “I’d Like to Buy the World a Coke” ("Искам да почерпя света с Coca-Cola") се превръща в международен хит и до ден днешен е една от най-популярните реклами на Coca-Cola.

1985

иновация срещу класика

Формулата на Coca-Cola е променена за първи път през последните 99 години. Продуктът, наричан от някои "Новата Coca-Cola", предизвиква масово недоволство сред феновете. На пазара след 79 години се завръща друг продукт, направен по оригиналната формула и преименуван "Coca‑Cola Classic"

1993

полярните мечки са тук

Историята на известните полярни мечки на Coca-Cola започва с телевизионната реклама “Northern Lights” ("Полярно сияние").

2015

една специална годишнина

Навършват се 50 години от появата на Coca-Cola на българския пазар, годишнина, която съвпада със 100-годишния юбилей на контурната бутилка.